Ukupno 481 osoba zaražena, za sada nema eksponencijalnog rasta

Piše: - 26.03.2020.

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa ih je ukupno 481, a među njima su i dva policijska službenika, no dobro je da nema ekponencijalnog rasta broja zaraženih, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ukupno je testirano 3958 uzoraka, a samo jučer obavljeno je 566 testiranja, što pokazuje da su pokrenuti kapaciteti u funkciji i da se povećava broj testiranja, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Ponovno je istaknuo da testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje kojim se sprječava širenje epidemije. Što se tiče težih bolesnika, na respiratoru ih je 14 – osam u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. To je, kaže Beroš, tri posto od ukupnog broja oboljelih i zadovoljavajuće jer su projekcije govorile da će se raditi o pet posto bolesnika. Za muškarca koji je preminuo od koronavirusa u Istri rekao je da mu klinička slika nije bila teška, no izvidi su još u tijeku, a prema sadašnjim informacijama, obitelj je odbila preporučenu hospitalizaciju. Beroš je komentirao i stanje u bolnicama. Izvijestio je da su u KBC – u Sestre milosrdnice negativni svi liječnici, sestre i pacijenti koji su bili u kontaktu sa zaraženima u jedinici za intenzivno liječenje, a ta jedinica i dalje je u punoj funkciji.

U zdravstvenom sustavu dosad je potvrđeno 19 specijalista pozitivnih na koronavirus, 6 specijalizanata, 7 sestara te dvoje stomatologa, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Dobni je prosjek oboljelih u Hrvatskoj 49 godina, u samozolaciji je nešto više od 18 000 ljudi, 2437 kontakata epidemiološki se nadziru, a više od 500 medicinskih djelatnika je u samoizolaciji. Capak je rekao da Hrvatska može dnevno proizvesti 20 000 transportnih podloga i briseva, a radi se na tome da sve medicinsko osoblje dobije nužnu zaštitnu opremu. Testova ima dovoljno, a kapacitet testiranja sada je tisuću na dan, poručio je. Ponovio je da u bolnici u Osijeku nisu utvrđeni propusti.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da je prosječna dob oboljelih na respiratoru 61 godina. Većinom je riječ o kroničnim bolesnicima, a jedan je od njih kritično. Voditelj stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović, ponovno je istaknuo da je osnovna poruka građanima da ostanu doma. “Izvanredne okolnosti postaju redovite, no očekujemo da će donesene odluke nastaviti davati rezultate”, istaknuo je Božinović, dodavši kako je važno da svi koji nisu u nužnim službama počnu usporavati ritam.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist