POLAGANJE VIJENACA

Piše: - 02.08.2019.

Jutros su na spomen obilježju poginulim braniteljima kod pošte položeni vijenci i zapaljene svijeće povodom obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici grada predvođeni gradonačelnikom Nenadom Panianom, gradski vijećnici predvođeni predsjednikom vijeća Darjanom Budimirom, predstavnici političkih stranaka, te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Hrvatskih vitezova, Crnih mambi i roditelja i udovica poginulih branitelja. U ime nazočnih obratio se gradonačelnik prisjećajući se tog važnog dana hrvatske povijesti koji se zbio prije 24 godine.

4. kolovoza prije 24 godine počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata “Oluja” u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH).

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Uz Knin oslobođeni su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje u blizini Slunja i Dubica, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

U znak zahvale hrvatskim braniteljima, od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist