POČEO OTKUP NA TRASI BUDUĆE BRANIMIROVE

Piše: - 02.10.2019.

Projekt produžetka Branimirove ceste polako se pomiče prema naprijed, no problem stvaraju brojna je imovinsko – pravna pitanja.

Na sjednici Vijeća gradske četvrti Sesvete, održanoj u ponedjeljak, koordinator za projekt izgradnje produžetka Branimirove, Ante Plazonić iznio je aktualne informacije.

“Do sada smo otkupili 20 parcela, naspram 16 krajem proljeća kad smo se zadnji put ovdje vidjeli, a 20 je novih ugovora pripremljeno za potpisivanje. Ostali dio je u različitim fazama izvlaštenja. Sedam novih prijedloga za izvlaštenja će biti u četvrtak u Uredu za valorizaciju na stolu. Najveći problem kod imovinsko pravnih odnosa je neuređeno vlasništvo. Tako imate slučajeva gdje jedan jedini kvadratni metar ima 18 suvlasnika, a imamo i parcelu od 126 kvadrata koja ima 424 suvlasnika od čega neki imaju 18 dijelova od 424, neki 36 dijelova, neki 15, neki devet ili ne znam koliko i sad sve to gradski imovinci trebaju raspetljati. To se desetljećima nasljeđivalo, nije se sređivalo, a sad kad se otkupljuje svi bi željeli biti obeštećeni”, kaže Plazonić.

Plazonić se nada da će na proljeće naredne godine cjelokupna trasa biti imovinsko – pravno pripremljena za otkup, a najteže će ići s objektima koji su potpuno ilegalno izgrađeni. Naime, Skupština Grada Zagreba tim vlasnicima odlučila je isplatiti iznos gradnje i materijala s čime su se oni složili, no sad je problem što sa zemljištem. Jedna strana smatra da je to zemljište građevinsko, a druga da je zelena površina, no vjeruje da će se i tu pronaći obostrano prihvatljivo rješenje.

Glavni projekt za prvu dionicu je izrađen. Sada je u tijeku procedura za izradu projekta druge dionice, a zatim i treće, kazao je i dodao da se paralelno radi na tri ili četiri kolosijeka, kako na kojoj dionici.

Plazonić je istaknuo kako će naredne godine sve biti spremno za otkup cjelokupnog zemljišta, te da se nada da će Grad doista i osigurati potrebna sredstva za tu namjenu koja bi mogla iznositi oko 100 milijuna kuna.
Ako se novci osiguraju u narednoj bi godini trebalo biti otkupljeno svo zemljište, a potom se očekuje početak radova koji bi mogli trajati kraće od cijele ove procedure.

Naslovna slika: Borko Samec

Podijelite

Current track

Title

Artist