Odavanje počasti žrtvi Vukovara i Škabrnje

Piše: - 18.11.2019.

Hrvatska se prisjeća najtužnijega dana u povijesti, dana kada je slomljena obrana grada Vukovara i kad su u njega ušli pripadnici srpskih paravojnih postrojbi i bivše jugoslavenske vojske. Tradicionalno u Koloni sjećanja sudjeluju brojni građani s dugoselskog područja.

U organizaciji dugoselske HVIDR-e otputovalo ih je 40, doznajemo od predsjednika udruge Petar Đurana. – Podijeljeni su osjećaji, tuga i žalost za žrtvom koja je morala biti podnijeta za oslobađanjem Hrvatske, a s druge strane ponos jer smo bili dio te generacije koja je sudjelovala u stvaranju hrvatske države – poručio je Đuran.

Počast žrtvi Vukovara odao je predsjednik Udruge Crne mambe Ivica Šafarić Ninja te članovi Kluba mladih Crne mambe. – Tužno je, ali vidi se veliki ponos i sjećanje na te dane – rekao je Ninja.

U Vukovaru je bio i general Vlado Šindler koji je pak istaknuo da kad se sjećamo Vukovara ne smijemo zaboraviti Škabrnju, gdje je počast žrtvama odao predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir. – Lijepo je, dostojanstveno, vlada atmosfera mira i zajedništva – opisao je Budimir te dodao kako mu je drago što će od sljedeće godine Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje biti državni praznik.

Odavanje pijeteta žrtvama počelo je jučer paljenjem svijeća. Tradicionalno na Arcusovom trgu u Dugom Selu paljenjem svijeća počast su odali branitelji i drugi građani. U susjednoj općini Rugvica na skeli u Oborovu počast je odana puštanjem lampiona, dok danas svijeće ispred škola pale đaci.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist