POČINJE ADVENT U ZAGREBU

Piše: - 29.11.2019.

Advent u Zagrebu počinje ovog vikenda, točnije ove subote u 17 h paljenjem prve svijeće na Manduševcu.

Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, najveće klizalište na otvorenom u ovom dijelu Europe otvara se u 18 sati. Na otvorenju će biti izvedena baletna predstava na ledu Orašar u Ledenom kraljevstvu.

Koncertom Roberta Marekovića i Swingersa u 19 sati, počinje i Advent na Zrinjevcu. Kruna večeri je paljenje lampica na Zrinjevcu u 19:45 sati.

Prvog dana Adventa, 30. studenoga, posebna svečanost održat će se i u Vili Prekrižje, koja će za publiku biti otvorena i u nekoliko navrata tijekom Adventa, dok će sve ostale lokacije biti otvorene stalno.

Tri su glavne teme Orašar i baština, ekologija i održivost te pristupačnost za osobe sa invaliditetom. Pa će tako primjerice manje i veće skulpture Orašara biti po cijelom gradu, većina će ugostitelja umjesto plastike koristiti papirnate čaše, tanjure i slično, a postavit će se i posebne premosnice za lakše kretanje osoba s invaliditetom.

Ove godine, za razliku od prošlih, tijekom adventskih vikenda u Zagrebu neće biti besplatan javni gradski prijevoz. No, pogodnosti nude Hrvatske željeznice – od ponedjeljka do četvrtka od 16 do 24 sata, odnosno do posljednjeg vlaka koji polazi sa zagrebačkog Glavnog kolodvora, putnici će se moći voziti besplatno u gradsko-prigradskom prijevozu na relaciji od Dugog sela do Zagreba odnosno od Savskog Marofa do Glavnog kolodvora.

Središtem grada vozit će Veseli božićni tramvaj i turistički vlakić, a do Vile Prekrižje posebna ZET-ova linija vozit će petkom i subotom od Kaptola. Prepoznatljivi simbol grada, zagrebačka Uspinjača Donji i Gornji grad svakodnevno će povezivati do ponoći.

Podijelite

Current track

Title

Artist