Dugo Selo: Održana druga javna tribina o gospodarenju otpadom

Piše: - 06.12.2019.

Desetak građana okupilo se u četvrtak u prostoru Martinusa na drugoj edukacijskoj tribini o gospodarenju otpadom. Predavanje je održala stručnjakinja u području održivog gospodarenja otpadom Irena Relić, a govorila je upravo o gospodarenju otpadom u Republici Hrvatskoj s posebnim naglaskom na kružno gospodarstvo.

 

 

Hrvatska bi do 2022. godine trebala imati 60% udjela odvojenog sakupljenog otpada, a ona ga trenutno realizira tek 31%. – Grad Dugo Selo trenutno odvaja 12 posto, što je potrebno povećati, istaknula je Relić te dodala kako se od građana, ukoliko im država i lokalna samouprava osiguraju uvjete, očekuje ispunjenje svega tri zadatka.  – Da razmisle o tome što, kako i zašto kupuju, da ono što im više ne treba proslijede dalje ili upotrijebe na drugi način, te da otpad odvoje na/u za to predviđena mjesta – nabrojala je Relić.

Odnosno, treba mijenjati navike i stvarati nove, što je po mišljenju zamjenice gradonačelnika Jasminke Kokot Bambić koja je tribini nazočila u ime Grada, najveći problem. Stoga će Grad zajedno s Dugoselskim komunalnim i poduzetničkim centrom raditi na tome da svaki građanin u svojoj blizini ima zeleni otok kako bi mogao reciklirati otpad, i prije nego što dobijemo toliko dugo najavljivane spremnike, pa ćemo odvajati na kućnom pragu – istaknula je Kokot Bambić.

 

 

Podsjetimo, jučerašnja, druga u nizu edukacijska tribina o gospodarenju otpadom dio je projekta Pravilno odvoji, čisti grad osvoji koji provodi Grad Dugo Selo. Vrijednost projekta je preko pola milijuna kuna, a 465 tisuća kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fond.

Podijelite

Current track

Title

Artist