PROSTORNI PLAN NA DORADU – GRADNJA SPOMENIKA ODGOĐENA

Piše: - 13.12.2019.

Većina u gradskom vijeću, jučer je odbila još niz prijedloga gradonačelnika i njegovih stručnih službi. Tako je odbijen prijedlog Odluke o izmjenama poreza na potrošnju koji iznosi 3 posto, a ukidanje je od gradonačelnika tražilo 10 ugostitelja, navodeći primjere drugih gradova. Porezom se uprihoduje oko 300.000 kuna godišnje, pojasnio je pročelnik Dragičević, ali ga mnogi ne plaćaju jer sankcija nema, pa dug iznosi 615.000 kuna.
Iako je gradonačelnik očekivao da će u drugom pokušaju vijećnici prihvatiti Prostorni plan uređenja to se ipak nije dogodilo i plan je uz brojne dileme vraćen na doradu. Gradonačelnik Panian rekao je kako se plan dugo radio, da je prihvaćena većina sugestija pristigla amandmanima, te da grad investitiri nazivaju neozbiljnim jer ih koče u njihovim planovima. Predsjednik vijeća Budimir podsjetio je na negativno mišljenje Odbora za zaštitu okoliša i prostorno planiranje, očekivanja da će se nešto primjeniti u odnosu na sjednicu iz rujna, što se nije dogodilo.  Niz amandmana i mišljenja o nedostatcima PPU-a, iznio je vijećnik Zvonko Novosel Dolnjak. Gradonačelnik Panian je na kraju pozvao predsjednika vijeća Budimira na dogovor uz kavu, a pročelnik Vinko je upitao koje izmjene treba napraviti da bi se PPU usvojio.

I Odluka o izgradnji Spomen obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu vraćena predlagatelju – zbog nesuglasja oko lokacije u Perivoj Ivane Brlić Mažuranić, ali i izgledu spomenika. Na kronologiju događanja podsjetio je zamjenik gradonačelnika Nikola Tominac. Predstavnici Udruga koje su djelovale na području grada potpisali su ugovor o suradnji, razmotreni su nedostaci i prednosti lokacija te je za lokaciju u centru, ispred Centra za socialnu skrb, zbog malog prostora rečeno da je neadekvatan. Od Ministarstva hrvatskih branitelja dobivena su sredstva od 80.000 kuna za javni natječaj za idejno rješenje. On je proveden, idejno rješenje izabrano nakon javne rasprave. Temeljem toga HVIDR-a se javila na natječaj Ministarstva i dobila 200.000 kuna  za realizaciju, pa je postavljeno i pitanje što će biti s tim sredstvima. Vijećnicima je predočen dopis Udruge „Crne mambe“ koja se ne slaže s lokacijom, Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata slaže se s lokacijom, ali traže određene izmjene u izgledu spomenika. Hrvatski vitezovi slažu se i s lokacijom i s izgledom spomenika. Predsjednik vijeća Budimir zatražio je još jednom odgodu o izgradnji spomenika, jer smatra kako ova tema zahtjeva konsenzus, a ne podjele što je većina u gradskom vijeću i prihvatila.

Na doradu je predlagateljima vraćen i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog otpada.

Jučerašnja 22. sjednica Gradskog vijeća spada u rekordne po dužini trajanja. Započela je u 13.00 a završila, tek nešto prije 21.00 sat.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist