Čovječja ribica i dinarski voluhar u zagrebačkom zoološkom vrtu

Piše: - 10.01.2020.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba svečano je otvorena nastamba čovječje ribice i dinarskog voluhara, s ciljem približavanja tih dviju životinjskih vrsta građanima i najmlađim posjetiteljima. Time zagrebački zoološki vrt postaje jedini takve vrste u svijetu u kojem će se moći vidjeti ove endemske vrste. “Čovječja ribica jedini je spiljski kralješnjak u Europi potpuno prilagođen životu u mraku i na niskim temperaturama. Dinarski voluhar glacijalni je relikt. Jedini je pripadnik svojeg roda koji se razvijao posljednja četiri milijuna godina”, kazao je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok, napomenuvši kako je izrada njihovih nastambi bila izuzetno zahtjevan posao.

“Ovakvu je nastambu teško napraviti. Osim ovih stijena koje su izgrađene, sve je obloženo stiroporom i gumom da nema vibracija, da se životinje ne uznemiravaju, danas je pojačano svjetlo, inače će biti vrlo diskretno gdje će ljudi polagano prolaziti”, naglasio je Skok.

Investicija je vrijedna oko 200 000 kuna, a kako je rekao gradonačelnik Milan Bandić, puno će značiti u promotivnom i turističkom smislu za Grad Zagreb.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist