Hladne glave protiv Covid-a

Piše: - 17.03.2020.

Ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar održana je konferencija za novinare – Aktualna situacija u gradu Zagrebu uz epidemiju koronavirusa, a na kojoj su se okupljenim medijima obratili gradonačelnik Milan Bandić, ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Gradonačelnik Bandić je, citirajući papu Franju i njegovu božićnu poruku, poručio kako svi moramo biti spremni na djelotvornu suradnju.
‘Nitko se ne smije osjećati usamljenim za bliskost i solidarnost. Kao takvi možemo pomoći svakoj osobi. To je imperativ Gradske uprave i mene kao gradonačelnika – suradnja na svim razinama, od naših trijaža, domova zdravlja, do Nastavnog zavoda koji je centar za testiranje ljudi.’

Zahvalio je i sugrađanima, kojima je upućen apel i pismo da se pridržavaju uputa Stožera, i nacionalnog i Gradskog, da ne izlaze vani bez prijeke potrebe i da paze jedni na druge. Posebno je zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima grada Zagreba. ‘Ovo je veliki izazov i test kojeg moramo svi položiti, imati hladne glave i biti razboriti’, rekao je na kraju gradonačelnik i najavio kako će redovito održavati konferencije vezane uz epidemiju koronavirusa.

Zvonimir Šostar je obavijestio da je Zavod od jučer popodne krenuo s testiranjima na koronavirus: ‘Za sada je kapacitet 100injak testova dnevno. Trenutno je pod epidemiološkim zdravstvenim nadzorom 2209 osoba, testirano je 506 kontakata, a četiri su osobe u karanteni pod stalnim nadzorom, rekao je Šostar zahvalivši svim suradnicima i zdravstvenim djelatnicima koji rade 18-20 sati na dan.

Pročelnik Jeleč je dodao kako ulazimo u stanje kada je potrebno uključiti i primarnu zdravstvenu zaštitu. ‘Grad Zagreb je na to odgovorio sa svim svojim mogućim kapacitetima, uspostavio je šest ambulanti, a otvorena je i besplatna telefonska linija 0800 9999 koja je građanima na usluzi 24 sata na dan i na kojoj mogu biti dobiti sve relevantne informacije vezane uz koronavirus. Do sada smo, u 18 sati otkako je linija uspostavljena imali 800injak poziva i po potrebi ćemo uspostaviti i drugu liniju. Na pozive odgovaraju liječnici i stručnjaci prema protokolu.’

Telefonski brojevi NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ na raspolaganju građanima vezano uz opasnost zaraze virusom COVID-19, svakodnevno od 8,00 do 20,00 sati su:

01 64 68 336
01 64 68 331
01 64 68 332

Na stranicama Zavoda www.stampar.hr objavljeno je i osam telefonskih brojeva za pružanje psihološke pomoći osobama koje se nalaze u samoizolaciji ili karanteni, kao i savjeti psihologa kako se nositi s izolacijom.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist