PREDSJEDNIK POZIVA – PRIDRŽAVAJTE SE UPUTA

Piše: - 18.03.2020.

Predsjednik Republike Zoran Milanović pohvalio je u svom večerašnjem obraćanju građanima Hrvatske sustav koji radi na sprječavanju širenja epidemije koronavirusa, podržao Vladine mjere, a građane pozvao da se pridržavaju uputa Stožera civilne zaštite. Zahvalio je svima koji skrbe o hrvatskim građanima, posebno apeliravši na pomoć starijima.
Javnosti se obratio nakon što je Stožer CZ najvio na snagu stupanje nove mjere vezane uz zabranu svih vrsta javnog okupljanja i zatvaranja svih lokala uslužnih djelatnosti, ali i kulturnih ustanova, te svih trgovina osim onih s prehrambenim artiklima, pekernica, ljekarni, kioska, benzinskih crpki, tržnica i trgovina za hranu kućnih ljubimaca.

Tijekom dana potpisao je odluku o proglašenju izmjena Zakona o sustavu civilne zaštite kojima su dane veće ovlasti Nacionalnom stožeru civilne zaštite i temeljem kojeg su spomenute odluke najavljene. U svom obraćanju javnosti putem javne televizije rekao je kako od svih u državi očekuje da se pridržavaju naputaka i odluka koje Stožer donosi.

Ustvrdio je da država u krizi u kojoj se svi nalazimo zbog koronavirusa “radi za nas određene stvari i radi puno”. “I po meni – trenutno radi dobro”, rekao je Milanović

Naglasio je da će osobna odgovornost svakoga od nas, odnosno pridržavanje donesenih pravila “činiti razliku između uspjeha i neuspjeha, između duljine trajanja odnosno kraćeg trajanja ove krize, ne nužno između života i smrti”.

Dobrim smatra što je sustav od početka krizi pristupio “relativno ozbiljno i što ni u jednom trenutku nismo podlegli nekim niskim teškim osjećajima, kamoli panici”.

Rekao je da koronavirus fatalno pogađa one starije među nama i one bolesnije te da je zadatak svih da učinimo sve – aktivno i pasivno, djelovanjem i nedjelovanjem, odnosno izbjegavanjem neozbiljnog djelovanja – da ih zaštitimo.

Predsjednik je između ostalog rekao:

“Jesmo u krizi koja će proći, koja će trajati, ako imam možda pravo ili usuđujem se to reći, kroz koji mjesec. Međutim, posljedice pogotovo one ekonomske i socijalne će ostati – pitanje je u kojem trenutku ćemo moći u potpunosti otvoriti granice i funkcionirati na način na koji smo funkcionirali praktički do jučer”, rekao je.

Vjeruje da će i ova kriza završiti, “kao i svaka kriza s određenom štetom, ali i s lekcijama koje ćemo moći primijeniti kada nas zadesi neka nova kriza”.

Pohvalio je Vladu ističući da će gospodarska šteta  sigurno biti značajna  a ono što Vlada u ovom trenutku radi su privremene mjere koje podržava. “Njihovi proračunski učinci, monetarni učinci će nam biti jasniji iz dana u dan, iz tjedna u tjedan i te mjere će se sigurno mijenjati”, dodao je predsjednik.

Naveo je i kako neki smatraju da je to premalo, te rekao kako je “stvarnost ta koja će nas i općenito – kao i u ovoj borbi s virusom, s pandemijom – tjerati na neke mjere, ukazivati koji je pravi put”.

Još jednom je  zahvalimo svima koji skrbe o nama, prije svega zdravstvenim djelatnicima uz napomenu kritičarima kojo traže veći broj testiranja da ovaj sustav za sada u Hrvatskoj pokazuje solidne rezultate i da ga se moramo i dalje držati,

“Drage sugrađanke i sugrađani, da to osjećam završio bih s – glavu gore. Kako vidim da je ta glava ionako gore, da smo odgovorni i optimistični, završit ću s – hvala vam!”, rekao je na kraju obraćanja javnosti predsjednik Zoran Milanović.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist