UKUPNO 81 ZARAŽENI

Piše: - 18.03.2020.

U Hrvatskoj imamo 12 novih bolesnika, ukupno 81 potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom. Napravljeno je 1205 testiranja, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
Beroš kaže da je u epidemiološkoj slici RH od iznimne važnosti to što su svih 24 testiranja s istoka zemlja negativni – to znači da je epidemiološka struka odradila sjajan posao.

– Naravno da se može očekivati još zaraženih, ali u ovom trenutku svih 24 testiranja su bili negativni, što je važno za istok zemlje, rekao je.

Dodao je da su pripreme za treću fazu više nego adekvatne.

– Kada je riječ o liječnicima koji su bili u kontaktu i koji su zaraženi, prostorno i vremenski smo dobro organizirani da možemo u svakom trenutku omogućiti preraspodjelu liječnika, sestara i drugog zdravstvenog osoblja, rekao je ministar.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” je rekla da nema novosti s kliničke strane – svi bolesnici su lakši slučajevi, nema pogoršanja.

– Svi liječnici iz Fran Mihaljević, koji su bili u kontaktu s liječnikom s KBC Zagreb su na testu negativni, dodala je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je jutros puštena telefonska linija 113 gdje se mogu dobiti informacije vezane isključivo o koronavirusu.

– Tamo ćemo trajno imati 10 volontera koji odgovaraju na pitanja građana. Imamo volontere koji se javljaju od kuće. I centar 112 i 113 preusmjeravaju pozive. Slobodno zovite 113, ja sam maloprije provjerio i radi, rekao je.

– Što se tiče stanja u bolnicama, imamo 8 liječnika koji su potvrđeni na koronavirus, rekao je. Dodaje da je epidemiološka situacija pod kontrolom, epidemiolozi su trajno na terenu, pronalaze kontakte i klasificiraju ih.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je da za žurne pozive i dalje radi telefon 112. Kaže da je organiziran sustav dostave temeljnih namirnica i lijekova starijim osobama.

Ministar Vili Beroš rekao je da je Klinika za infektivne bolesti ima respiratore, a da zasad nijedan nije bio potreban. Kad potrebe prerastu Kliniku, kaže, imaju spremne opcije i A i B. Kaže da su svjesni činjenice da će izvjesno doći do pojave bolesnika koji će imati težu kliničku sliku, kod starijih i kroničnih bolesnika.

U Hrvatskoj je više od 10.000 osoba pod mjerama samoizolacije.

Capak je rekao da još nije gotovo epidemiološko postupanje jer se trebaju pronaći i kontakti kontakata. Bilo je 749 prijava građana da se ljudi ne drže mjera, a u 132 slučaja su uhvaćeni.

Rekao je da ne postoji privatno testiranje na koronavirus. ”Ako netko zna za privatni laboratorij, neka nam javi”, rekao je. Ministar Beroš rekao je da su dobili obavijest iz Ljekarničke komore o brzim testovima koji se pojavljuju na tržištu. Kaže da je upitna njihova vrijednost pa je apelirao da se ti testovi ne kupuju.

 

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist