ZAGREBAČKE MJERE POMOĆI

Piše: - 18.03.2020.

 Prije sjednice Predsjedništva gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da se sutrašnja sjednica Gradske skupštine treba održati, jer je pripremio i prve mjere za rasterećenje gospodarstvenika u vrijeme trajanja epidemije koronavirusa. Prvom odlukom poduzetnike i obrtnike koji imaju u najmu gradske prostore i terase planira osloboditi  plaćanja najamnine, a drugom oslobodi plaćanja 35 posto komunalnih naknada, u vrijeme trajanja epidemije.

Bandić je pri tome zatražio od Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite da počnu donositi konkretne mjere, a ne naputke. Da je Franjo Tuđman donosio naputke 1995. godine onda bi četnici plesali na Trgu bana Josipa Jelačića, slikovito se, kao i obično, izrazio gradonačelnik.

Istovremeno,  najavio je da sa socijalnim partnerima kreće u pregovore oko smanjenju plaća, ali da to prvo mora ispregovarati sa sindikatima i nije želio reći o kakvim mjerama se radi. Za našu državu imperativ je, u ovoj krizi koronovirusa,  sačuvati gospodarstvo rekao je Bandić i dodao:

– Moramo negdje uzeti kako bi nekome dali. Ako legne Zagreb, legnut će i Hrvatska .

Ponovio je pri tome da i od Vlade očekuje odluke i odricanja, a kao loš primjer  istaknuo je odluku o ukidanju spomeničke rente, kojom se zapravo uzimaju sredstva lokalnoj samoupravi. Bolje 6 pravih odluka nego 66 preporuka, rekao je Bandić i pitao novinare znaju li što znači i jedna od jučer donesenih Vladinih mjera.

Dodao je da će i on volonterski prevoziti osobe u karantenu na Sljeme / Tomislavov dom/ i to u trećoj smjeni, jer su se javili problemi s osiguravanjem vozača za 3 vozila kojim bi se osobe prevoze u karantenu.

Inače karantena je u funkciji, rekao je pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, ali nije iznio podatke o broju osoba koje se u karanteni nalaze.

Gradonačelnik je ponovio i mjere za umirovljenike kojima se odgađa plaćanje računa za komunalne usluge Zagrebačkog holdinga na tri mjeseca bez kamata.

Podijelite

Current track

Title

Artist