U 24 sata 78 bolesnika više, mjere ograničavanja kretanja

Piše: - 21.03.2020.

U Hrvatskoj je 206 oboljelih, što je za 49 osoba više nego što je bilo ujutro, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 16 sati. U 24 sata je 78 bolesnika više. Za 14 134 osobe određena je mjera samoizolacije. U fazi smo uzlazne putanje epidemijske krivulje, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Kao negativan trend naglasio je da postoje građani koji ne poštuju samoizolaciju. Poželjno je biti vani, negdje u prirodi, ali ne u socijalnom kontaktu i u grupama, kazao je ministar Beroš.

Nema novih bolesnika na respiratorima, osim postojeća tri, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić. Zahvalila je medijima što dobro prenose upute, ali i svima koji daju podršku Klinici te brojnim malim i velikim donatorima.

“Krivulja broja oboljelih brzo je krenula uzlaznom putanjom. Koliko će ta putanja biti strma ovisit će o ponašanju građana”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Zahvalio je zdravstvenim djelatnicima i svima koji su angažirani u ovoj kriznoj situaciji.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je na odluku o ograničavanju okupljanja na javnom prostoru te restrikcijama u vezi s javnim gradskim prijevozom. Poručio je i da će se policija obračunati s onima koji šire lažne inofrmacije. Na ulicama i drugim javnim mjestima od danas je strogo ograničeno zadržavanje. Odluku o tome donio je Nacionalni stožer civilne zaštite kao protuepidemijsku mjeru, s obzirom na ubrzano širenje i pojačan rizik prijenosa bolesti COVID – 19. Naglasio je da će biti obustavljen i tramvajski promet, a autobusi će biti dezinficirani te će se vidjeti koje su to nužne djelatnosti, odnosno djelatnici u službama koje trebaju raditi. Oni će dobiti posebne iskaznice civilne zaštite, dodaje i ističe da će ih dobiti i novinari.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist