361 osoba zaražena koronavirusom

Piše: - 24.03.2020.

U Hrvatskoj je potvrđena 361 osoba zaražena koronavirusom, šest je oboljelih na respiratoru, a petero ih je ozdravilo, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Imamo 46 više oboljelih nego jučer u 16 sati, a obavljeno je 3013 testiranja, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao kako je broj novozaraženih manji od očekivanog. “Zdravstveni sustav i dalje adekvatno odgovara svim izazovima, ali može i bolje”, rekao je Beroš. Prosjek je dobi bolesnika oko 49 godina, 56 posto su muškarci, a 44 posto žene.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da se u toj bolnici liječi 39 oboljelih. O napisima da je lijek Sumamed učinkovit u borbi protiv koronavirusa, rekla je kako je to izvrstan proizvod koji smanjuje upalu, ali je još prerano reći koliko je učinkovit protiv koronavirusa.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ponovio je higijenske preporuke za boravak u zatvorenim prostorima. Vezano uz krivulju porasta broja zaraženih, rekao je da ona u Hrvatskoj raste, ali ne tako kao u nekim drugim zemljama.

“Mislimo da smo na vrijeme uvodili strože mjere. Kada smo vidjeli da je potrebno zaustaviti kontakt na ulicama, uveli smo ograničenje kretanja. To je bilo na vrijeme dok još imamo 300 pacijenata. No efekt ovih mjera trebalo bi vidjeti za 5 do 6 dana”, kaže Capak.

Voditelj stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović, zamolio je građane da ovaj snježni dan ne iskorištavaju za zabavu na snijegu i da ostanu doma. Što se tiče zabrane napuštanja mjesta prebivališta, rekao je da se ta odluka, koja je stupila na snagu u ponoć, provodi, što nadzire policija. Građani, na koje se ta zabrana na odnosi, dozvole trebaju zatražiti putem e – maila, dodao je, a izdavat će ih lokalni stožeri civilne zaštite.

Teretni promet funkcionira vrlo dobro, rekao je Božinović. Vezano uz kršenje samoizlolacije, dosad je bilo oko 3000 dojava, a u oko 1000 slučajeva policija je utvrdila kršenje te mjere, ustvrdio je voditelj Stožera.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist