Za sada 36 novih slučajeva, ukupno 418

Piše: - 25.03.2020.

U Hrvatskoj je potvrđeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom, trenutačno ih ukupno ima 418, a zaraženo je i troje hrvatskih vojnika u Litvi, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Uzlazni krak krivulje je očekivan, važno je da epidemiološke službe djeluju promptno. Nije nam lako, no mišljenja sam i dalje da zdravstveni sustav adekvatno reagira na epidemiju”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Najavio je da će tijekom dana posjetiti Osijek, gdje je novo žarište epidemije, kako bi tamošnjim zdravstvenim djelatnicima pružio potporu.

“Ukupno su testirana 3392 uzorka, a 10 osoba je na respiratoru. Sedmero ljudi je na respiratoru u Zagrebu, dvoje u Osijeku i jedan u Rijeci. Prosječna dob bolesnika na respiratoru je 61 godina, a većina njih ima i druge kronične bolesti”, ističe Beroš.

Ministar Beroš ljutito je reagirao na ponašanje pojedinaca u zdravstvenom sustavu koji tvrde da nema dovoljno medicinske opreme. “Dobio sam informaciju da su pojedini liječnici namjerno sklanjali zaštitnu opremu s polica kako bi stanje prikazali lošim. Svim domovima zdravlja još prije nekoliko mjeseci poslana je uputa da se moraju pobrinuti za zaštitnu opremu. Pitam gospodu ravnatelje – gdje su tada bili, jesu li nabavljali opremu. Sve se jasno može vidjeti i sagledat će se kasnije”, kazao je Beroš. Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović izvijestio je da u zadnjih sedam dana nije bilo ulaska stranaca u Hrvatsku, osim onih u tranzitu. Međunarodni zračni promet u Hrvatskoj praktički je stao, dodaje Božinović, a uskoro će stati i komercijalni letovi.

Jučer je kaže, upozorio zagrebački Stožer civilne zaštite na gužve u autobusima, a jutros je, ocijenio je, situacija bila bolja. “Bit će sugestija da u te prve jutarnje linije mogu ući samo zdravstveni djelatnici i policija”, rekao je Božinović. Na današnjoj konferenciji za novinare po prvi je put između članova Nacionalnog stožera i novinara postavljena staklena barijera koja sprječava kontakt i prijenos virusa.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist