Ukupno 551 osoba oboljela od koronavirusa, 37 oporavljenih

Piše: - 27.03.2020.

U Hrvatskoj je potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze, pa je trenutačno ukupno 551 osoba oboljela od koronavirusa, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. “U protekla 24 sata detektirano je 70 novih bolesnika, što je s epidemiološke strane zadovoljavajući podatak jer i dalje smo u fazi linearnog, a ne eksponencijalnog rasta”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao:

“Ukupno su testirana 4482 uzorka, samo u protekla 24 sata njih 524. Tri su osobe preminule, a izliječeno je 37 osoba. Prosječna je dob bolesnika 48 godina. Od ukupnog broja oboljelih, 54 posto su muškarci, 46 posto žene, a četvrtina oboljelih starija je od 65 godina”.

“Optimistično je da se 37 osoba oporavilo i nadamo se da će najveći dio oboljelih pokazati znakove oporavka”, rekao je Beroš. Od koronavirusa dosad su preminule tri osobe, zadnja je 65 – godišnja žena iz Slavonskog Broda koja je bila onkološki bolesnik. Beroš je rekao kako se radi na tome da se poveća broj testiranja zdravstvenih djelatnika, kojima će se svakodnevno prije početka rada mjeriti temperatura.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić izvijestila je kako je trenutačno na respiratoru osam osoba, a među njima nije supruga jučer preminulog muškarca iz Zagreba, koja je među lakše i srednje teškim bolesnicima i nije životno ugrožena.

Dokle god postoji linearni rast broja oboljelih, popuštat ćemo mjere, kako bismo sve više i sve bolje funkcionirali u ovim izvanrednim uvjetima, poručio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. “Prva odluka u tom smislu odnosi se na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica, kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. To su trgovine koje prodaju hranu i higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i trgovine koje prodaju hranu za životinje”, precizirao je Božinović. Drugo izuzeće odnosi se na trgovine koje prodaju građevinski materijal na području Grada Zagreba i Krapinsko – zagorske županije, a vezano je za saniranje posljedica potresa.

Podijelite

Current track

Title

Artist