Zagrebački vrtići dobro podnijeli potres, stanje u školama još se čeka

Piše: - 27.03.2020.

Gradonačelnik Milan Bandić održao je operativni sastanak na temu ublažavanja posljedica potresa, nakon kojeg je obišao odgojno obrazovne ustanove, Dječji vrtić Markuševec te osnovne škole Retkovec i Ivana Mažuranića u Donjoj Dubravi. “Očekujemo da ćemo idući tjedan imati izmjene i dopune Zakona o građenju”, rekao je gradonačelnik i podsjetio na plan osnivanja posebnog Sektora za izgradnju i sanaciju objekata stradalih u potresu, i to na adresi Avenija Vukovar 58b. U pripremi je i rebalans proračuna, kazao je Bandić. Smanjit će se tako sve manifestacije za 99%, sredstva za sve udruge, a prvi korak bit će odricanje isplate uskrsnica svih uposlenih u Gradu. „To je 14, 5 milijuna kuna koje ide u fond za sanaciju šteta”, ističe gradonačelnik.

Kakvo je stanje na području Markuševca, kazao je predsjednik Mjesnog odbora Tomislav Antolović. ” U ovom trenutku popisali smo preko 300 adresa gdje je potrebna sanacija krova i dimnjaka. Naši volonteri i članovi mjesnog odbora i dalje su na terenu i popisuju sve novonastale i prijavljene štete. Ljudi nam konstantno javljaju svoje probleme i sve to stavljamo na zajednički popis i šaljemo prema nadležnim službama”, kazao je.

U cijelog Gradskoj četvrti Podsljeme statičari su obišli 700 objekata, od čega je 45 zatvoreno i opasno za boravak, doznaje se od predsjednika Vijeća Gradske četvrti Krešimira Kompesaka. Prijavljeno je oko tisuću objekata za pregled, što se intenzivno i radi. Na terenu je 14 timova statičara, ali i članova Mjesnog odbora koji obilaze i popisuju kuće, tu su i timovi Javne vatrogasne postrojbe s tri vozila koji su u proteklih 48 sati skinuli opasne dimnjake i krovove s 300 objekata. Doći ćemo u svaku kuću, kazao je Kompesak te zamolio građane za strpljenje.

foto: kresimir cvijanovic

Donja Dubrava prošla je nešto bolje u odnosu na Gornju, rekao je gradonačelnik Bandić pri obilasku Osnovnih škola Retkovec i Ivana Mažuranića.

“Na sreću našu, koliko imam informacije do jučer, u Donjoj Dubravi stradala su samo dva stropa u dvije škole”, navodi gradonačelnik. Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Milan Draženović rekao je da će sanacija biti vrlo jednostavna te dovršena do povratka djece u školu.

Što se tiče stanja u odgojno – obrazovnim ustanovama Grada Zagreba, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je kako su danas završili s pregledima vrtića, a stanje u školama još se čeka. „Od ukupno 226 objekata, 200 vrtića nije pretrpjelo nikakvo oštećenje, 15 objekata dobilo je zelenu oznaku, što znači da imaju određena oštećenja, ali se mogu koristiti, a 11 vrtića ima žutu oznaku koja označava da trenutačno nisu uporabljivi“, ističe Lovrić.

foto: kresimir galic

foto: kresimir galic

foto: kresimir galic

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist