22 nova slučaja, preminula peta žrtva

Piše: - 28.03.2020.

U Hrvatskoj su popodne potvrđena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom te je preminula i peta žrtva, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. “U periodu od jutros od 9 sati, imamo 22 pozitivna bolesnika od COVID – a 19, što daje ukupan broj od 657 pozitivnih bolesnika”, rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš. U periodu od 24 sata to je povećanje za 71 bolesnika, a ministar je naglasio da, u odnosu na jučerašnji i prekjučerašnji dan, to predstavlja određeno smanjenje. Ukupno je testirano 5215 bolesnika, u odnosu na jutros to je 277 testiranih više. “Preminulih je ukupno pet, jer je preminuo u Klinici za infektivne bolesti još jedan bolesnik srednje životne dobi s hipertenzijom, odnosno visokim tlakom u anamnezi”, rekao je Beroš. Dodao je kako ukupno imamo 49 oporavljenih bolesnika, a što je četiri više u odnosu na jutros.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da je novopreminuli imao povišen krvni tlak, što je među rizičnijim kroničnim bolestima za novu infekciju. “Nikad nije dovoljno ponavljati da su ljudi s kroničnim bolestima izrazito u riziku za ovu novu infekciju i da se oni u prvom redu trebaju jako, jako paziti”, rekla je profesorica Markotić te pohvalila akcije za pomoć ugroženima.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je samoizolacija propisana za 20 070 osoba. 3135 je bliskih kontakata pozitivnih osoba, a u samoizolaciji su 542 zdravstvena djelatnika.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je da je policija dobila 3290 dojava o kršenju mjera samoizolacije, od čega je utvrđeno 865 slučajeva. Dodao je da se većina građana ponaša u skladu s uputama.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist