77 novooboljelih, ukupno 790

Piše: - 30.03.2020.

U Hrvatskoj je potvrđeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 790, a nema novih preminulih osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Hrvatska je vrlo rano uvela mjere za samozaštitu građana u svrhu prevencije širenja ove infekcije. Veseli nas što najveći dio građanstva poštuje te mjere i zbog toga je naša krivulja i dalje linerna. Apeliramo i na preostali dio pučanstva da poštuje naše mjere i drže se uputa samozaštite, jer je to najbolji način prevencije ove infekcije”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ukupno su testirana 6404 uzorka, a 504 na dnevnoj bazi. Na respiratoru je 27 bolesnika, a preminulih je šest. Oporavljenih je 64, što je 12 više nego jučer. “Kada je riječ o trajanju epidemije, treba naglasiti da je naša sudbina u našim rukama. Virus se prenosi kontaktom i respiratornim putem. Ako poštujemo mjere koje stožer Civilne zaštite svakodnevno ponavlja, mi smo ti koji možemo smanjiti mogućnost prijenosa infekcije na najmanju moguću mjeru”, rekao je Beroš.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je epidemiološko i zdravstveno stanje povoljno. “Jako je teško procijeniti hoće li se građani držati propisanih mjera ili neće. Jučer sam iznio svoju osobnu procjenu koliko će otprilike biti oboljelih i kad mislim da bi se s mjerama moglo prestati. Spomenuo sam taj početak šestog mjeseca. To je procjena nas nekoliko koji smo razgovarali o našim brojkama, krivulji, disciplini građana. Radi se isključivo o osobnoj procjeni, a ne da će 1. lipnja prestati mjere koje smo propisali”, objasnio je Capak.

Ministar Davor Božinović rekao je da i dalje dobivaju jako puno upita pravnih i fizičkih osoba koje žele pomoći Republici Hrvatskoj u borbi protiv koronavirusa. Svi oni koji žele pomoći, mogu pronaći potrebne informacije na mrežnoj stranici koronavirus.hr.

“Policija obilazi i provjerava poštuju li se mjere socijalne distance – ulice, tržnice, mjesta javnog okupljanja, ne zato da bi trenirala strogoću, nego zbog zaštite svih nas. Policijski službenici najugroženiji su nakon zdravstvenih radnika zbog brojnosti kontakata. Šest je policijskih službenika pozitivno na koronavirus. Vodimo računa o zaštiti naših ljudi. Nitko ne treba brinuti o tome je li policija provodi zakon i postupa li u skladu sa zakonom, jer mi to činimo”, ustvrdio je Božinović.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist