96 novih slučajeva koronavirusa, 963 ukupno, nema umrlih

Piše: - 01.04.2020.

U Hrvatskoj je potvrđeno 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 963 i nema novih umrlih osoba u posljednjih 72 sata, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Ukupno je testirano 7680 uzoraka, samo u 24 sata njih 665. Ako gledamo broj oboljelih na ukupan broj testiranih, dobivamo podatke da je 12, 52 posto testiranih pozitivno, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. U ovom trenutku umrlih je i nadalje šest. 73 bolesnika je ozdravilo, a na respiratoru je 34 bolesnika, od kojih je jedan dodatno i na ECMO uređaju. Prosječna dob bolesnika je 48 godina. U samoizolaciji je gotovo 21 071 građanin, od kojih je 1446 zdravstvenih djelatnika. Njih 3829 kontakti su oboljelih.

Na pitanje o boravku na otvorenom, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je tjelesna aktivnost jedan od četiri najbitnija faktora za zdravlje, ali i da u ovom trenutku imamo pošast koja hara svijetom. “U tim okolnostima moj je savjet; koliko god možete, ostanite kod kuće”, poručio je Capak. Dodao je da je krivulja ukupnog broja oboljelih u porastu te da je krivulja dnevnog broja oboljelih danas doživjela “peak” i da ne možemo razmišljati o popuštanju mjera.

Napuštanje mjesta boravka od 6. travnja bit će moguće samo uz e – propusnice, poručio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. E – propusnice izdavat će se na rok od jednog do 14 dana, ovisno o razlogu za koji se izdaju, rekao je Božinović. ”Ako netko od ovlaštenih izdavatelja propusnica iz opravdanih razloga neće biti u mogućnosti izdati e – propusnicu, to će umjesto njega učiniti Ravnateljstvo civilne zaštite”, poručio je. Naglasio je da su svi koji su dosad izdali propusnice dužni do 5. travnja zamijeniti ih e – propusnicama.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist