Nove mjere za spas gospodarstva

Piše: - 01.04.2020.

Premijer Andrej Plenković predstavio je dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu, o kojima će sutra odlučivati Vlada, a među njima je podizanje iznosa minimalne plaće na 4000 kuna neto, dok će dio poduzeća djelomično ili u cijelosti biti oslobođen od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj.

“Riječ je o daljnjem suzbijanju krize zbog pandemije koronavirusa, najveće krize koju pamte svijet, Europa i Hrvatska zadnjih godina”, kazao je Plenković na novinskoj konferenciji nakon sjednice užeg kabineta Vlade. “Prateći evoluciju situacije i polazeći od pretpostavke da ne možemo sa sigurnošću predvidjeti trajanje krize, izaći ćemo s još jednim paketom mjera”, najavio je Plenković, dodavši da će Vlada čvrsto stati iza hrvatskih radnika i gospodarstva.

“One tvrtke koje imaju pad prihoda između 20 i 50 posto, kao i do sada, imaju pravo na odgodu i obročnu otplatu do 24 mjeseca bez kamata. One koje imaju manje od 20 posto pada prihoda dovoljno su čvrste da iznesu krizu”, ustvrdio je. “No, tvrtke s prihodima manjim od 7, 5 milijuna kuna, a to je 93 posto svih, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo u potpunosti osloboditi plaćanja poreznih obveza – poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa”, rekao je.

Tvrtke koje ostvaruju više od 7, 5 milijuna kuna prihoda, dakle 7 posto velikih, oslobađaju se porezne obveze proporcionalno s padom prihoda u odnosu na travanj, svibanj i lipanj. Ista je logika za one od 20 do 50 posto, odgoda obročna, beskamatna otplata, a od 50 do 100 platit će proporcionalno; ako su imali pad prihoda 75 posto, onda će platiti obveze samo 25 posto, pojasnio je.

Treći element mjera odnosi se na plaćanje PDV – a, koje će se moći odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi, kao što to sada važi za male poduzetnike. Napomenuo je pritom da se obveznici oslobađaju od te porezne obveze.

U sektoru poljoprivrede najavio je kako će se ići na to da proces nabave za javne naručitelje bude u korist domaće poljoprivrede proizvodnje, odnosno, da najmanje 60 posto poljoprivredno – prehrambenih proizvoda bude iz Hrvatske. Također je istaknuo kako će se ići i na izvanrednu pomoć malim mljekarama otkupom svih njihovih tržišnih viškova, a promjene niza zakona bit će usmjerene pomoći sektoru turizma.

Premijer je najavio i razgovore sa socijalnim partnerima, prije svega sindikatima, kako ići na daljnje uštede s obzirom na trenutačnu situaciju. Imamo za to vremena, rekao je Plenković, navodeći kako za isplate plaća i mirovina za ožujak, koje će biti isplaćene u travnju, novca ima.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist