BANDIĆ O OBNOVI GRADA: “NE PREKO KOLJENA”

Piše: - 03.04.2020.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je Zagrepčanima da gradske službe i Grad Zagreb stoje iza njih u obnovi njihovih domova stradalih u nedavnom razornom potresu, no da Grad pod svakakvim uvjetima ne želi sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena.

“Ne želimo sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena bez obzira bili izbori za tri mjeseca ili šest, i ovo nije Gunja, uz dužno štovanje prema Gunji. Mi u tome ne želimo sudjelovati, mi želimo sudjelovati u zakonu koji je životan jer nema građana prvog i drugog reda, svi građani koji su pogođeni potresom se trebaju jednako tretirati –  i oni pod Sljemenom i u Donjem i Gornjem gradu, bez obzira jesu li u kućama ili u stambenim jedinicama. To je prvo na čemu ćemo inzistirati i to je jedino ispravno, normalno i životno”, rekao je Bandić na konferenciji za novinare, na kojoj je kritizirao prijedog zakona resornog ministarstva o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice.

Iznio je i svoje prijedloge na taj zakon.

Bandić je poručio da nitko neće obnoviti obiteljske kuće i stambene jedinice bez Zagreba ali uz demokratske uzuse, a to su da zakon treba biti pravedan i provediv bez suspenzije bilo kojeg plana Grada Zagreba, bilo kojeg gradskog ureda ili bilo koje javne nabave te da mora biti transparentan.

Istaknuo je da građani moraju u tim objektima biti sigurni, a to znači da moraju svi objekti imati statička unaprjeđenja,

Ljudi koji žele sami obnoviti kuću moraju imati isti uvjet kao i država i Grad koji će im obnavljati kuću, naglasio je Bandić. Objašnjava da će građani sanirati svoju imovinu jer je njihova, ali uz uvjet da im država i Grad maksimalno pomognu. Predlaže i da se ukine PDV na građevinski materijal.

Ako Vlada ne zajamči ispunjenje tih zahtjeva Grada, zagrebački gradonačelnik rekao je da Grad u takvoj obnovi ne želi sudjelovati.

Objašnjava da ne želi sudjelovati u nečemu što je osuđeno unaprijed da ne uspije. Kaže da nema olako obećane brzine, jer se nekima očito žuri, broje zadnje mjesece ali da to nije njegov problem, njemu se nigdje ne žuri.

“Ljudima iz Registrature, s crnim ili bijelim rukavima poručujem – to nije stil i način Grada Zagreba i gradonačelnika. Ovo je preozbiljna stvar da bi bilo tko u gradu Zagrebu sudjelovao u nečemu i ukaljao ruke, nama ne treba u Zagrebu nova Gunja i Gunja neće proći. To je poruka moja onima koji ovih dana zabavljaju zagrebačku i hrvatsku javnost iluzijama i lomljenjem preko koljena”, rekao je Bandić.

Poručio je da je obnova nakon potresa u Zagrebu prije svega zadaća Grada Zagreba, Vlade i sugrađana i to mogu jedino zajedno napraviti.

“Grad Zagreb ne samo da želi sudjelovati u obnovi nego mi jedini možemo i želimo obnoviti to, uz pomoć sviju koji su dobronamjerni, ali uz ove uzuse koji jedini u konačnici mogu dati rezultat”, ističe Bandić. “Grad treba obnoviti svoje objekte iz svojih izvora sredstava, država svoje objekte iz svojih izvora sredstava, a građanima trebamo pomoći”, zaključio je .

Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, ranije danas pozvala je sve koji su pretrpjeli štetu, pa ako je ona i manja od 60 posto, da se prijave u gradski registar. “Bitno je da imamo takvu bazu podataka, iskoristite obrazac koji je objavljen na stranicama grada Zagreba. Ne treba odustajati od prijave štete, čak i ako je plaćeno osiguranje za štetu”, kaže Jozić.

Dodala je kako je u pismu koje je Vladi uputio gradonačelnik i prijedlog da se hitno pokrenu aktivnosti za Fond solidarnosti EU-a ali i Fond izravnanja u koji ide 17 posto iz prihoda od poreza gradskog proračuna za druge jedinice lokalne samouprave.

“U zadnjih 10 godina izdvojeno je 10 milijardi kuna, a prošle godine izdvojeno je 860 milijuna kuna za pomoć drugim gradovima i općinama. Smatramo da je došlo vrijeme da Gradu Zagrebu ostanu ta sredstva kako bi ih usmjerili u obnovu obiteljskih kuća i javnih objekta u vlasništvu Grada”, dodala je pročelnica Jozić.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar najavio je da će se u zakon “uvrstiti svi konstruktivni prijedlozi”. Istaknuo je kako će zakon biti donesen nakon javne rasprave i da svi mogu dati svoje prijedloge.

Hoće li ministarstvo Predraga Štromara prihvatiti prijedloge Grada, tek će se vidjeti. Sastanak na kojem će se raspravljati o tome održat će se u ponedjeljak, 6.travnja.

Primjedbe na prijedlog zakona potres

Podijelite

Current track

Title

Artist