Sve više zahtjeva za otvaranjem tržnica

Piše: - 04.04.2020.

Sve je više zahtjeva da se razmotri ponovno otvaranje lokalnih tržnica diljem Hrvatske, uz naravno maksimalno pridržavanje svih mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.
Takav zahtjev uputio je grad Zagreb, uz napomenu da priprema i prvu drive in tržnicu na kojoj bi se kupovalo iz automobila. Slično razmišlja i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji ističe da bi to bio spas za brojne male poljoprivredne proizvođače.

U Hrvatskoj udruzi poljoprivrednika misle da je na otvorenom zbog fluktuacija zraka, manja opasnost zaraze nego u zatvorenim trgovačkim centarima.

Ukoliko se ne dozvoli rad tržnica prijeti kolaps navedenog sektora i sigurna propast 10- tak tisuća OPG, obrta i tvrtki te preko 20.000 tisuća novih ljudi na burzi za zapošljavanje, poručuju iz HUP-a.
Naime gotovo 70% presadnica povrća se prodaje u naredna dva mjeseca a cvijeća gotovo 95% .

Svjesni su posljedica svojih odluka za gospodarstvo u nacionalnom stožeru, ali uvijek ističu da im je u prvom planu zaštita zdravlja, a sve druge odluke balansiraju na način da ne bude posljedica za zdravlje ljudi. Slušajući dosadašnje istupe članova stožera možemo zaključiti da o svemu odlučuju brojevi oboljelih i u tom kontekstu naše ponašanje. Što je ono primjerenije krizi, broj oboljelih će biti manji, a tada dolazi i vrijeme za ublažavanje restrikcija.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist