Grad Zagreb financira nabavu građevinskog materijala

Piše: - 10.04.2020.

Grad Zagreb će za građane čije su kuće stradale u jakom potresu 22. ožujka financirati nabavu građevinskog materijala i tako im pomoći u obnovi njihovih domova, najavljeno je konferenciji za novinare gradskog Stožera civilne zaštite. “Da bismo mogli provesti žurnu mjeru pomoći građanima u dodjeli građevinskog materijala pripremljen je Akt gradonačelnika kao podloga za provođenje”, izvijestila je pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Renata Šimon. Nabava građevinskog materijala financirat će se iz izvora donacija koje su uplaćene na poseban račun, rekla je i najavila da će se za tu svrhu pokrenuti žurni postupci javne nabave.

“Sve će provoditi vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti, najprije pet gradskih četvrti koje su najviše pogođene potresom – Sesvete, Gornja Dubrava, Podsljeme, Gornji i Donji grad. Ako bude potrebitih građana i iz drugih gradskih četvrti, naravno da se i oni mogu obratiti za dodjelu potrebnog građevinskog materijala u svoje gradske četvrti”, poručila je pročelnica.

Gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je današnju najavu potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara koji je rekao da se sa Svjetskom bankom razgovara o sufinanciranju sanacije dimnjaka na zgradama oštećenima u potresu te da će se s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike izraditi model sufinanciranja kupnje novih kondenzacijskih bojlera.

Upitan u kojoj mjeri bi se Grad trebao uključiti, Bandić je odgovorio da će to biti u najvećem omjeru u kojem bude moguće kako bi se ljudima pomoglo. Rekao je da su sada prioritet stradali u potresu, a onda će se razmišljati da se pomogne i ostalim Zagrepčanima, koji žive u sigurnim stanovima, u sufinanciranju kupnje kondenzacijskih bojlera.

Najavio je da će se do srijede izići s troškovnikom cijene sanacije dimnjaka i ugradnje kondenzacijskih bojlera, jer je to, kako je rekao, prva mjera pomoći ljudima koji su se vratili u gornjogradske i donjogradske blokove, uz nabavu građevinskog materijala.

Što se tiče plaća Grada i Zagrebačkog Holdinga za 24 500 ljudi, kazao je da je plaća danas isplaćena u punom iznosu, a u svibnju će se isplatiti onoliko koliko budu prilike dopuštale. Najavio je da za desetak dana otvaraju pregovore sa socijalnim partnerima, a ako bude rezanja, uključit će se moment socijalne pravednosti, jer nije isto 10, 15 ili 20 posto smanjiti plaću nekome tko ima 6000 kuna ili onome tko ima 18 500 ili 19 000 kuna.

Podijelite

Current track

Title

Artist