Novooboljelih 88, preminula jedna osoba

Piše: - 10.04.2020.

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite objavljeni su novi podaci o oboljelima u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata imamo 88 novih bolesnika, ukupno 1495. Od jučer je preminula jedna osoba, 1927. godište, u Kliničkom bolničkom centru Split, a radi se o osobi s nizom kroničnih bolesti, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. “Prosječna dob nešto je veća i iznosi 49, 37 godina i po prvi puta imamo promjenu u spolnoj distribuciji, žena je 50, 2% oboljelih od koronavirusa. Učinjeno je 14 612 testiranja, odnosno 932 u jučerašnjem danu. Imamo i 34 osobe na respiratorima. Hospitalizirane su 343 osobe, 17 više nego jučer, kod kuće se liječi 921 bolesnik, oporavljenih je trenutačno 231, što je 12 više u odnosu na jučer”, dodao je Beroš.

Poručio je potom i kako je potpuno jasno da smo ušli u najkritičniju fazu borbe protiv ove epidemije. “S obzirom da nemamo lijeka niti cjepiva, a niti stečenog imuniteta, jedino što nam preostaje jest dosljedno poštivanje mjera stožera civilne zaštite”, rekao je Beroš. Na njega se nadovezao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Zbilja ulazimo u kritično razdoblje kada moramo vrlo pažljivo promišljati naše poteze vezano uz proslavu predstojećih blagdana te posjećivanje i čestitanje Uskrsa i sve ono drugo, odlaske u trgovine i na tržnice. Moramo promišljati da imamo epidemiju koronavirusne infekcije te da se moramo ponašati u skladu s epidemiološkim preporukama”, poručio je. Podsjetio je na događaje u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu. “11 je pozitivnih među djelatnicima doma, a od 70 djelatnika uzet je bris i rezultati će se znati kasno večeras ili sutra ujutro”, dodao je Capak.

Ministar Davor Božinović rekao je da je jučer stiglo pet autobusa s 82 hrvatskih državljana i prema svima njima su poduzete mjere. Što se tiče rada trgovina i tržnica, policija i državni inspektorat pojačano nadziru poštivanje mjera. Prema izvješćima, nisu primijećene veće nepravilnosti. Dana su usmena upozorenja, najčešće zbog nepridržavanja fizičkog razmaka između ljudi. Božinović je zahvalio i zaštitarima koji osiguravaju zdravstvene, financijske i druge objekte.

Na pitanje o bolesnicima koji moraju iz doma u bolnice na hemodijalizu, ministar Beroš rekao je da će u 98% slučajeva osobe iz doma za starije i nemoćne, a kojima je potrebna hemodijaliza, biti privremeno hospitalizirano, kako se ne bi svaka dva – tri dana vozili iz doma u bolnice.

Podijelite

Current track

Title

Artist