REZANJE PLAĆA U GRADSKIM FIRMAMA

Piše: - 17.04.2020.

Nakon osnovnih mjera koje su predstavljene u ožujku grad Dugo Selo nastavlja s novim mjerama uštede i racionalizacije poslovanja Gradske uprave i ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada, rekao je na današnjoj press konferenciji gradonačelnik Nenad Panian i dodao:

” Pristupili smo izmjenama Pravilnika o radu i nastojali smo sve uskladiti novim uvjetima i pravilima u radnim odnosima zaposlenika a sukladno očekivanom padu prihoda. Ovisno o radnim mjestima smanjena plaća će se ostvariti u iznosima od 5-30%. vodeći računa da se iznosi za plaće onima s najmanjim prihodima smanje za minimalni iznos a da plaće onih s najvišim primanjima privremeno smanjimo i do 30%.
Navedenim mjerama planira se ušteda u proračunu Grada Dugog Sela od preko 2 mil kn. godišnje. Kako je prva trećina godine na izmaku, projektirana ušteda po navedenim mjerama u proračunu za 2020, godinu grada iznosi 1,4 milijuna kuna.”

Prijedlozi novih Pravilnika o radu ili njihovih izmjena, kao i Odluke o plaćama prezentirana su ravnateljima Ustanova, a Upravna vijeća trebaju odlučiti o predloženim promjenama u duhu solidarnosti i kvaliteti istih, kaže gradonačelnik, a na pitanje što će se dogoditi ako Upravna vijeća taj prijedlog ne prihvate odgovara: “Idu na minimalac”
Osim ušteda koje će postići odlukom o plaćama, najavljeni su i sastanci sa predstavnicima Zajednice sportskih udruga, kao i s predstavnicama Udruga koje su na natječaju grada za rad Udruga dobila određene sredstva za manifestacije koje se nisu održale.
Gradonačelnik Panian je posebno naglasio da je financijska situacija u Gradu za sada stabilna, i u skladu sa proračunom za 2020 godinu, odnosno planirani proračunski prihodi za prva tri mjeseca ove godinu u potpunosti se ostvaruju planiranom dinamikom. No treba se pripremiti za krizu koja će trajati najmanje do kraja tekuće godine.

Nenad Panian kaže da će grad sve započete projekte provoditi sukladno planiranoj dinamici. Navodeći pri tome prometnicu kroz poduzetničku zonu Puhovec, sufinanciranu sredstvima EU, Kulturni centar za posjetitelje također sufinanciran sredstvima EU, pomoćno nogometno igralište Nk Dugo Selo, te ostale manje projekte iz plana građenja i održavanja.
Za izvlačenje iz krize trebat će nam New deal, a uštedama koje ćemo ostvariti zadržati ćemo radna mjesta, što je cilj svima.

Gradonačelnik Panian na kraju je apeliramo na ravnatelje i Upravna vijeća Ustanova da prepoznaju situaciju u kojoj se nalazi kompletno hrvatsko gospodarstvo te prihvate predložene mjere kako bi pomogli našim gospodarstvenicima i sačuvali radna mjesta.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist