Međunarodni praznik rada – ovaj put malo drugačiji

Piše: - 01.05.2020.

Međunarodni je praznik rada. Prvi se put slavi u uvjetima pandemije i mjera socijalne distance, pa će izostati uobičajena okupljanja. Tri sindikalne središnjice obilježile su Praznik rada virtualnim prosvjedom pod sloganom “Radnicima hvala, ali prvo prava”, uz svjedočanstva radnika o utjecaju krize na njihov rad i radna mjesta te poruke vodstva Saveza samostalnih sindikata Hrvatske o njihovim zahtjevima, viziji rada i svijeta po mjeri čovjeka, kao i budućnosti kada najgori dio epidemije prođe.

Premijer Andrej Plenković uputio je čestitku u kojoj ističe da će u socijalnom dijalogu sa sindikatima i poslodavcima Vlada nastaviti provoditi strukturne reforme koje će jačati otpornost hrvatskog gospodarstva na krizu te unaprijediti životni standard.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u video čestitki pozvao je na socijalni dijalog i zaštitu najranjivijih dijelova društva u kontekstu krize izazvane pandemijom koronavirusa. “Kriza je pogodila sve, ali posljedice neće biti za sve jednake. Nejednakost u društvu će se povećati i to je ozbiljna prijetnja i izazov za koji moramo naći rješenje”, istaknuo je.

“Na Međunarodni praznik rada, kada slavimo i blagdan sv. Josipa radnika, zaštitnika rada i radnika, trebamo zahvaliti svim našim brojnim sugrađanima različitih zanimanja koji svakodnevno hrabro i predano obavljaju svoj posao te nam svojim radom omogućuju da što lakše živimo u ovom izazovnom vremenu i zahtjevnim okolnostima”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Čestitkama se pridružio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. “Nije nam lako, ali znam da ćemo zajedništvom, solidarnošću, razboritošću i strpljivošću izdržati sve nedaće i vratiti se svakodnevnim obvezama, intenzivirati obnovu grada i učiniti sve kako bi naše rane što prije zacijelile”, stoji, među ostalim, u čestitki prvog čovjeka grada.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist