Sve bliže švedskom modelu

Piše: - 10.05.2020.

Od ponoći ušli smo u treću fazu popuštanja mjera i sve bliže smo švedskom modelu, gdje sve radi, a na građanima je odgovornost da poštivanjem mjera koje propisuje HZJZ i naacionalni stožer čuvaju sebe i sve oko sebe, kako govori i originalni slogan našeg radija.
Uz ono što smo očekivali, a to je početak rada škola za učenike od prvog do četvrtog razreda, vrtića, ugostiteljskih objekata i trgovačkih centara, uz početak međugradskog autobusnog i željezničkog prijevoza, još je niz novosti. Omogućava se okupljanje do 40 osoba, umjesto do pet, a bilo je planirano deset, otvaraju se nacionalni parkovi i parkovi prirode, dozvoljava se održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno i u manjim skupinama.
Do 18. svibnja donijeti će se mjere za organiziranje kulturnih programa i manifestacija u zatvorenom i na otvorenom, otvaraju se bazeni, a već od srijede omogućeno je održavanje treninga, rad rekreacijskih centara, teretana, sportskih i fitness centara.
Za sada u povijest odlaze e- propusnice, osim na otoku Braču, jer je izvan snage stavljena odluka o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka. Otvorene su i granice. Pri ulasku u Hrvatsku više nema obavezne samoizolacije, ali su napravljene stroge upute. To je prvenstveno napravljeno kako bi se omogućila prekogranična gospodarska aktivnost, poslovni sastanci i investiranje u Hrvatsku, uz strogo pridržavanje uputa HZJZ. Ulazak u RH će biti omogućen i građanima radi nekih nužnih osobnih aktivnosti, poput pogreba člana obitelji. Zasad nije planirano testiranje prilikom ulaska u Hrvatsku jer je procjena da za to neće biti razloga ako se svi budu držali mjera. A osnovne mjere su i dalje, čuvanje potrebne distance, osobna higijena, provjetravanje prostora, nošenje maski u javnom prijevozu i ako se nalazite duže vremena u istom prostoru. Posebno se trebaju čuvati rizične osobe, oni starije životne dobi o bolesnici s kroničnim bolestima.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist