Predstavljen projekt “Potresni rizik grada Zagreba”

Piše: - 11.05.2020.

Projekt “Potresni rizik grada Zagreba”, koji je sufinanciran novcem iz fondova Europske unije, predstavio je Ured za upravljanje hitnim situacijama, kao dio projekta multisenzorskog zračnog snimanja Hrvatske. Ured će u idućih 36 mjeseci definirati potresni rizik, izraditi metodologiju i procjenu rizika za Zagreb i bazu podataka o građevinama i stanovništvu, a poseban je cilj digitalizacija i objedinjavanje podataka, kao i gradnja sigurnijih građevina, kazao je pročelnik Pavle Kalinić.

Ovih dana počinje njegova realizacija, provodi se javna nabava, a nadamo se da će prva snimanja početi već najesen, rekao je dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo. Naime, upravo je Geodetski fakultet radio na nastanku ovog projekta i vodit će brigu o kvaliteti njegova provođenja, rekao je dekan Đapo.

A kako bi se krenulo u drugu fazu sanacije nakon potresa 22. ožujka, potrebno je pregledati još nekoliko tisuća objekata, rekao je pročelnik Kalinić. Naglasio je potom kako Ured nije nadležan za otklanjanje šteta, nego država na temelju zakona koji bi trebalo donijeti Ministarstvo graditeljstva, upozorivši kako nije ustrojen ni izvanproračuski fond za civilnu zaštitu.

Civilna zaštita Grada Zagreba bila je maksimalno angažirana u potresu, ali potreban joj je podmladak, novi članovi od 18 do 30 godina, dodaje Kalinić, a Grad Zagreb spreman je za moguće potrese.

Projekt će se provoditi u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija za razdoblje od 2014. do 2020”, a ukupna je vrijednost više od 135 milijuna kuna, od čega Operativni program sufinancira iznos s 85 posto. Udio Zagreba iznosi gotovo 31 milijun kuna, istaknuo je pročelnik Pavle Kalinić.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist