Načelnik Čičak posjetio OPG BUK

Piše: - 28.05.2020.

Da nema epidemije COVID-19 sada bi općina Rugvica pripremala Sajam OPG-eova kojem je prošle godine uspješno dodana i Vanjkušijada. Nažalost, sajma nema, ali je načelnik općine Mato Čičak posjetio OPG Buk iz Rugvice kako bi podsjetio na važnost poljoprivredne proizvodnje u općini i pozvao vlasnike OPG-ova da prate i jave se na natječaje za poticanje poljoprivredne proizvodnje Zagrebačke županije. Jučerašnjom odlukom skupštine ZŽ,planirani ukupni iznos od 6,5 milijuna kuna povećan je na 7,7 milijuna, a maksimalna bespovratna potpora iznosi do 150.000,00 kn.

 

” Veseli me što u općini imamo jako puno OPG-ova, posebno mladih ljudi koje se bave poljoprivredom. Jedan od takvih je i OPG Buk koji se primarno bavi proizvodnjom bučinog ulja. Ako mladi ne ostanu na zemlji tko će se baviti poljoprivredom” – pita se načelnik Čičak dok je kušao bučno ulje obitelji Buk.


Marina Buk upoznala nas je sa svojim toplo prešanim bučinim uljem, te nuzproizvodima: bučinim brašnom, bučinim košticama i dodaje kako proizvode i grah koji je vrlo tražen. OPG su osnovali prije pet godina a uzgajaju isključivo buću golicu od koje proizvode bučino ulje.
” U vrijeme koronovirusa uključili smo se na platformu koji je pokrenula općina za on-line prodaju i to nam je puno koristilo. Narudžbi je bilo puno, pa čak strahujemo, da nećemo imati dovoljno proizvoda do iduće sezone- kaže Marina Buk.

Načelnik Mato Čičak je još jednom pozvao sve svoje mještane da dobro prouče natječaje i prijave se za bespovratne subvencije. I naša odluka da subvencioniramo uzgoj gusaka pokazala se odličnom mjerom, ona o uzgoju teladi nije prošla tako dobro, ali razmišljamo i dalje kako omislisliti subvencije i na lokalnoj razini, dodao je Čičak.

Podijelite

Current track

Title

Artist