Kako sigurno na birališta?

Piše: - 29.06.2020.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je upute o provedbi izbora 5. srpnja na biračkim mjestima i u ustanovama socijalne skrbi, s obzirom na novonastalu situaciju zbog epidemije koronavirusa, među kojima su i upute za osobe koje se nalaze u samoizolaciji.

Predsjednik DIP – a Đuro Sessa kazao je da su donijeli dvije tehničke upute o provedi izbora, jedna koja se tiče provedbe na redovnim mjestima kojih je oko 7000 u Hrvatskoj te druga koja se odnosi se na domove za starije.

Zamolio je sve glasače koji se nalaze u samoizolaciji da se bez odgode do četvrtka jave svojim biračkim izbornim povjerenstvima u gradovima i općinama kako bi birački odbori mogli napraviti plan rada za nedjelju.

Prema uputama DIP – a, sva biračka mjesta morat će se oprati i dezinficirati, svi članovi biračkih odbora morat će nositi maske, a preporuka je i da imaju rukavice. Rukavice će biti obvezne samo za članove biračkog odbora koji identificiraju birače te za one koje imaju neka oštećenja na koži.

Na ulazima u biračko mjesto morat će se osigurati dezinficijensi uz kontrolu nanošenja, glasačke kutije i paravani bit će na razmaku od 1, 5 metar, a taj razmak vrijedit će i za članove biračkog odbora.

Osobe u samoizolaciji glasovat će pred vratima stana i pritom će morati imati maske, dok će članovi biračkog odbora imati maske, rukavice i dezinficijense. Ako birači ne mogu izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će u stan s navlakama na cipelama.

DIP preporučuje biračima da ujutro prije odlaska na birališta izmjere temperaturu i ako je iznad 37, 2 da se jave liječniku. Tada ne smiju pristupiti biralištu, kao što to ne smiju niti birači zaraženi Covidom – 19.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist