IDETE NA MORE? VIDITE LI PERISKU, DOJAVITE!

Piše: - 23.07.2020.

Akcija ‘Jeste li ih vidjeli’, kojom se građane poziva da dojave lokacije na kojima su vrste pod visokim rizikom od izumiranja i o tome dostave fotografije i informacije, proširuje se na plemenitu perisku, objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Sve koji su opazili periske, pozivaju da dojave lokacije, fotografije i informacije o prisutnosti uginulih i živih jedinki kako bi se moglo pratiti stanje populacije periski, koja je pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru.

Informacije se mogu poslati na adresu vrste@mzoe.hr ili putem online obrasca za dojavljivanje kojem se može pristupiti putem poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Plemenita je periska najveći mediteranski školjkaš i endem Sredozemnog mora. Rasprostranjena je u cijelom Jadranu i ima važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora. Na njenim ljušturama obitavaju brojne vrste.

Tijekom jeseni 2016. na obali Španjolske zabilježene su pojave masovnog pomora plemenitih periski.

Prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora zaprimljena je u svibnju 2019. Zaraza se proširila do Istre što potvrđuje činjenicu kako je zaraza zahvatila cijeli hrvatski dio Jadrana.

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike stoga radi na utvrđivanju stanja i progresije zaraze populacija periski u hrvatskom dijelu Jadrana te na pripremi i provedbi mjera očuvanja u suradnji s relevantnim znanstvenim i stručnim institucijama, javnim ustanovama za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist