KULTURI 300 MILIJUNA KUNA KREDITA UZ DRŽAVNO JAMSTVO

Piše: - 27.07.2020.

Poduzetnici u području kulturnih i kreativnih industrija od danas mogu bankama podnijeti zahtjev za kredit uz korištenje državnih jamstava osiguranih programom jamstava za kredite za poduzetnike u području kulture i kreativnih industrija, objavilo je Ministarstvo kulture.

Ministarstvo kulture i medija Program je pokrenulo u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Ministarstvom financija u okviru drugog paketa mjera čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje proizvodnje i distribucije kulturnih sadržaja te osiguravanje dodatne likvidnosti poduzetnika u području kulturnih i kreativnih industrija na koje je zabrana okupljanja i otkazivanja događanja, zatvaranja kazališta, kina i koncertnih dvorana ostavila negativne posljedice.

Program se temelji na Privremenom okviru Europske komisije – za mjere državne potpore u svrhu podrške kulturnom i kreativnom sektoru u aktualnoj pandemiji COVID-19 te ga je 17. lipnja 2020. godine odobrila Europska komisija, a 2. srpnja 2020. godine usvojila Vlada RH.

Predviđeno je 300 milijuna kuna kredita uz jamstvo u iznosu 100 posto glavnice kredita, odnosno najviše 800 tisuća EUR po korisniku. Najkraće trajanje jamstva je jedna godina, a najduže pet godina unutar kojih je moguće odobriti do jedne godine počeka.

Rok korištenja kredita je 6 mjeseci. Kamatnu stopu definira poslovna banka, ali ona ne smije prelaziti 2 posto. Programom su obuhvaćeni isključivo krediti namijenjeni obrtnim sredstvima.

Prihvatljivi korisnici su subjekti malog gospodarstva registrirani prema NKD-u za obavljanje djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama što uključuje arhitekturu, audiovizualne djelatnosti, baštinu, dizajn, izvedbene umjetnosti (kazalište, ples i glazba), knjigu i nakladništvo, medije te primijenjene i vizualne umjetnosti.

Prihvatljivi korisnici su oni koji mogu dokazati da je koronavirus imao negativan utjecaj na poslovanje unutar propisanih djelatnosti te oni koji nisu bili u teškoćama na dan 31.prosinca 2019. godine.

Detaljnije informacije o dokumentaciji, proceduri i uvjetima dostupne su na stranicama HAMAG-BICRO-a.

Podijelite

Current track

Title

Artist