Koš Kreše Ćosića

Piše: - 05.09.2020.

OBNOVLJENI KOŠ KREŠIMIRA ĆOSIĆA U ZADRU

Zadar je ispisao novu stranicu svoje bogate sportske povijesti, zadarski mališani, ali i svi Zadrani i gosti ovog grada mogu vidjeti mjesto na kojem je bogatu svjetsku karijeru započeo jedan od najboljih košarkaša svijeta Krešimir Ćosić.

“Htjela bih pozvati sve mlade ljude kad prođu pored ovog murala, pored dvorane ili ulice koja nosi njegovo ime da ga se sjete i da znaju da je Krešo postigao u životu sve sto je želio. Bez obzira što mu mnogi nisu davali nikakve šanse za uspjeh on je vjerovao u sebe te svojim radom, stavom i vjerom uspio. Postigao je sve što se dalo postići, bio je veliki sportaš i veliki čovjek. Pomagao je gdje god je stigao i to znaju ljudi širom svijeta.” – istaknula je Ljerka Ćosić.

Jedan od najboljih europskih košarkaša i prvi hrvatski član košarkaške kuće slavnih Krešimir Ćosić svoj košarkaški put započeo je na košu u ulici Frane Alfirevića. Upravo ovdje, brojnim uglednicima, svoj rad predstavio je umjetnik Jure Lisak.

“Često prolazim pokraj dvorane Kresimira Ćosića. Gledajući svu tu djecu koja igraju nogomet ili košarku uvijek se pitamo da li će netko od te djece biti poput Kreše. Imati iza sebe nekog takvog igrava donosi veliki vrijednost i vjerujem da će netko od naših budućih generacija izrasti u takvog velikog igrača i dalje nositi slavu koju je Krešo nosio.” – izjavio je gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Na ovom je mjestu spomen koš postavljen još 1996. godine, a ove je godine, kada se obilježava 25. obljetnica smrti velikana obnovljen u organizaciji Udruge Dani Krešimira Ćosića i sufinanciranje Grada Zadra. U novom sjaju koš će i dalje inspirirati generacije koje dolaze te podsjećati na početke ovog košarkaškog genija koji je glas o Zadru i Hrvatskoj prenio cijelom svijetu.

“Ovo je još jedan pokazatelj koliko su Krešo i Zadar povezani. Zahvaljujem se obitelji na pozivu, drago mi što sam ovdje. Krešo je bio moj idol i uzor, a i broj 11 koji sam nosio zbog njega. Bio mi je trener u reprezentaciji bivše države i puno me naučio ne samo o košarci nego i o životu.”- istaknuo je Stojko Vranković.

Zadarska glazbena legenda Mladen Grdović izveo je pjesmu koju je posvetio Kreši ‘Mi smo dica Kalelarge’.

Podijelite

Current track

Title

Artist