Počinje škola

Piše: - 05.09.2020.

Veliko istraživanje Zabavnog radija o početku školske godine.

U ponedjeljak počinje nastava za gotovo 2900  učenika osnovnih škola na dugosleskom području. Od toga se očekuje oko  350 učenika prvih razreda.

Škola počinje uz maske, razmak među učenicima u klupama, nemiješanje učenika pojedinih razreda, maksimalnu moguću distancu, a kako će to sve izgledati vidjeti ćemo vrlo brzo. Obišli smo sve škole na dugoselskom području i uvjerili se da su se pripremili na najbolji mogući način, no pitanje je hoće li to, uz brojke koje trenutno imamo u Hrvatskoj, biti dovoljno. ( U Subotu 311 novooboljelih u Hrvatskoj, 16 u Zagrebačkoj županiji uz 152 aktivna slučaja.)

Mara Mamuza ravnateljica OŠ Josipa Zorića ističe problem prijevoza za oko 500 učenika putnika, jer ih tu nije moguće odvojiti po razredima. To znači, da do škole dolaze zajedno, a onda se odvajaju u nekontaktne razrede. Podsjetila nas je i na ljetos osvježenu sportsku dvoranu.

Na klupama će učenike dugoselskih škola dočekati knjige i pribor. Dok su knjige nabavljene sredstvima ministarstva odnosno vlade, pribor u Dugom Selu osigurao je grad, pa ravnatelj OŠ Josipa Benkovića Branko Goleš poručuje da učenici ponesu prvog dana školske torbe ili vrećice kako bi preuzeli knjige i pribor. Za đake prvake koji dolaze s roditeljima prvi će dan biti organiziran na otvorenom kako bi se osigurao potreban razmak.

Ističe i da prije školske godine pomažu  kolegama iz OŠ Nove Bile s aplikacijama koje su do sada koristili.

I u Brckovljanima i u Rugvici općine su dodatno financirale nabavu opreme. Jure Mišković ravantelj OŠ Stjepan Radić dodaje da su uređena i dvije nove učionice područne škole u Lupoglavu također sredstvima općine. Krenuli su i u nabavku novih klupa za po jednog učenika kako bi mogli osigurati fizički razmak, ali dodaje da je velika odgovornost i na roditeljima, koji imaju svoj dio obaveza, posebno kod dnevne kontrole temperature.

Robert Munđer ravnatelj OŠ Rugvica zahvaljuje se općini s kojom ima uspješnu suradnju na pomoć koju imaju a županiji na  osiguranim maskama i vjeruje da su oni kao škola učinili sve da školska godina počne, a kako će se razvijati to tek treba vidjeti.

Uostalom, svi ravnatelji istakli su veliku odgovornost i ozbiljnost s kojom su nastavnici i kompletno osoblje škola krenuli u pripreme za ovu specifičnu školsku godinu.

Isto je i u dugoselskoj Srednjoj školi gdje počinje nastava za oko 680 učenika škole, kaže ravnateljica Darinka Svetec. Da bi savladali gradivo učenici strukovnih škola će ipak morati koristiti kabinete, što znači da neće biti samo u jednom razredu već će se morati seliti. Zbog dezinfekcije razreda, skraćeni su satovi na 40 minuta, ali nedostaje potrebnih spremačica. Tražili su i dodatno zapošljavanje. Učenici će ići i na praksu, gdje se također moraju pridržavati posebnih mjera koje propisuju poslodavci.

Za školsku godinu spremni su i u policijskoj postaji Dugo Selo iz koje Ilija Filipović službenik  policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa, poručuje vozačima da budu oprezni, voze polako i poštuju propise, posebno uz škole. Djelatnici će tijekom rujna pojačano kontrolirati promet, ali i pomagti učenicima uz same škole. Najavljuje i tradicionalnu edukaciju najmlađih školaraca.

Puno sreće na pocetku školske godine, učenicima i nastavnicima Zagrebačke županije poželio  je u programu Zabavnog radija i župan Stjepan Kožić, uvjeren da je učinjeno sve po onome što je struka tražila i podsjetivši da je županija osigurala 70 tisuća pamučnih, dvoslojnih i perivih maskica za svih 35 tisuća učenika, bez obzira jeli osnivač škole županija ili lokalna zajednica.

Mladi su naša budućnost i zato smo odlučili roditeljim pomoći nabavkom potrebnog školskog pribora, rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian obrazlažući svoju odluku o preraspodjeli proračuna kojim su osigurana sredstva za njegovu nabavu. Učenike je pozvao da slušaju sve upute nastavnika i da se ponašaju odgovrno uz želju da ova šl. godina prođe u najboljem redu.

Završila 27. sjednica Gradskog vijeća Dugog Sela

Na dugoselskom području dodetne maske učenicima daruje i Gradska organizacija Crvenog križa iz svojih zaliha pristiglih donacijama prije svega tvrtke HRT Šarić, rekla nam.je ravnateljica Gordana Kocaj.

Nakon svega što smo čuli od sugovornika, možemo zaključiti kako su svi dali sve od sebe da djeca budu sigurna, no kad je u pitanju veliki broj osoba na malom prostoru teško je imati, i uz maksimalnu disciplinu i odgovornost  učenika i nastavnika, sve pod kontrolom.

U svakom slučaju svima sretno na početku nove školske godine.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist