Animafest nije odustao, vrhunski filmovi idući tjedan u Zagrebu

Piše: - 22.09.2020.

Svjetski festival animiranog filma Animafest unatoč nedaćama, od epidemioloških do prostornih, nije odustao i njegovo trideseto izdanje od 28. rujna do 3. listopada donosi vrhunske filmove aktualne svjetske produkcije, poručili su organizatori u utorak na konferenciji za novinare.

Za ulazak u najprestižniju konkurenciju Animafesta, kratkometražnu, tražili su se visokokvalitetni filmovi koji se po nečemu ističu. “Izabrali smo 40 filmova od 861 prijavljenih iz 27 zemalja, što je manje od pet posto, no tu su i četiri hrvatska filma”, rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala.

Po njegovim riječima, ovogodišnji izbor filmova pokazuje veliku tematsku, likovnu i tehničku raznovrsnost, a odličnih ima u svim programima i svatko će naći nešto što mu se sviđa.

Šulijć je zadovoljan i SC-om kao novim mjestom održavanja koje ima, smatra, potencijal da postane kulturni centar kakav grad sada nema, a u čije kino može stati skoro 300 ljudi.

“Preporučujem ljudima da dođu jer je ovo programski i dalje vrhunski svjetski festival, s najboljim od najboljeg što se događa u animaciji”, istaknuo je.

S više od 300 filmova iz 40 zemalja, odabranih među njih oko 1800, festival će se, osim u Kinu SC, održavati u Teatru &TD, Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama.

 

Pročelnica zagrebačkog Ureda za kulturu Milana Vuković Runjić rekla je da joj je osobito drago što Animafest sa svojim filmovima odlazi u brojne zagrebačke kvartove, u suradnji s kulturnim centrima i što će dati dobar uvod u bogatu zagrebačku festivalsku jesen.

Festival se prilagodio novim uvjetima pa će omogućiti besplatno online praćenje u školama i vrtićima Natjecanja filmova za djecu, a za najmanje je pripremljen i Obiteljski program, koji osim u Kinoteku ove godine odlazi u Travno, Trešnjevku, Dubravu, Sesvete i Maksimir kao dio “Animafesta u Vašem kvartu”. Ulaz na sve programe u kulturnim centrima je besplatan.

Obiteljski program počinje u subotu 26. rujna u Kinoteci, te u Kinu Metropolis MSU-a s dugometražnim filmom “Slavna invazija medvjeda na Siciliju” Lorenza Mattottija.

Radionica optičkih igračaka za djecu održat će se u Medijateci Francuskog instituta 3. listopada.

Ulaznice i festivalske iskaznice mogu se kupiti online na: animafest.kupiulaznicu.hr. te tijekom festivala na blagajni Kina SC.

Podijelite

Current track

Title

Artist