Objavljene nove mjere za Grad Zagreb

Piše: - 13.10.2020.

Zagrebački Stožer civilne zaštite, na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, donio je program mjera za Grad Zagreb po kojim je obavezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja.

Također, obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski i na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Zvonimir Šostar je kazao i da se povećava broj vozila u javnom gradskom prijevozu (tramvaji i autobusi) s obzirom na kapacitete ZET-a. Uz to, pojačava se i mjera nadzora na neformalnim okupljanjima u Zagrebu kao što je to ispred HNK, gdje je zabilježeno deset osoba pozitivnih na koronavirus, ispred ugostiteljskih objekata (pogotovo u centru grada u dane vikenda), u studentskim naseljima i drugdje.

Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera.

Šostar je izrazio i zadovoljstvo što su od 11. ožujka, kada je proglašena epidemija, u domovima za starije i nemoćne imali samo dva slučaja zaraze koronavirusom. Stoga će se u svim domovima kojima je vlasnik Grad Zagreb gdje god je moguće organizirati smjenski rad. Također, jučer je donesena odluka da se od 14. do 28. listopada obustavljaju posjete svim korisnicima, izlazak korisnika izvan domova te se omogućava odlazak u obitelj duže od pet dana uz obaveznu dostavu negativnog nalaza na koronavirus i obaveznu samoizolaciju od dva tjedna po povratku u dom.

“Imamo relativno dobru brojku, no vrijeme je sve samo ne za opuštanje, mislimo da ćemo opet imati skokova, stoga nosite maske i držite distancu”, apelirao je Šostar.

Na konferenciji za novinare rečeno je i kako se radi na organizaciji prijevoza za blagdan Svih svetih. Od 24.10 ide se na pojačani kapacitet ZET-a prema četvrtima gdje su groblja. ZET će raditi u pojačanom kapacitetu od 30 posto, rečeno je na konferenciji za novinare.

Inače, u Zagrebu su u posljednja 24 sata zabilježena 84 nova slučaja zaraze koronavirusom, a obavljeno je 1139 testiranja. Izrečeno je 748 mjera samoizolacije.

Pozitivan nalaz potvrđen je kod pet učenika osnovnih i šest učenika srednjih škola te jednog njegovatelja. Stoga je mjera samoizolacije određena za 103 učenika osnovnih i 145 učenika srednjih škola.

U karanteni Grada Zagreba na Tomislavcu trenutno je 27 osoba.  Grad Zagreb trenutno ima 935 aktivnih slučajeva i 4189 osoba u samoizolaciji.

Podijelite

Current track

Title

Artist