MOBITEL – JEDAN OD 4 UBOJICE U PROMETU

Piše: - 20.10.2020.

Ministarstvo unutarnjih poslova organiziralo je jutros akciju u sklopu koje su postavili 100 invalidskih kolica na Trgu bana Jelačića s porukama onih koji su zbog prometnih nesreća postali osobe s invaliditetom.

Invalidska kolica postavljena su s porukama koje simboliziraju godišnji prosjek osoba u Hrvatskoj, koje su zbog posljedica prometnih nesreća postale nepokretne te su primorane na životu u invalidskim kolicima.

 

Projekt je osmišljen zbog crne statistike u prometu prema kojoj u Hrvatskoj godišnje strada 15.652 osobe. Od toga 79,4 posto stradalih je prošlo s lakšim tjelesnim ozljedama, dok je teško stradalih 18,4 posto.

Godišnje, prema tim brojkama, pogiba 2,2 posto sudionika prometnih nesreća, što je u prosjeku 351 osoba godišnje.

Prometne nesreće također su i jedan od najvećih ubojica ljudi u dobi između 10 i 25 godina, u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

U sklopu programa također će se sutra, na sam dan obilježavanja Nacionalnog dana, na deset lokacija diljem Hrvatske dijeliti letci kojima će se upozoravati građane na četiri glavne ubojice u cestovnom prometu u Hrvatskoj, a to su vožnja u alkoholiziranom stanju, korištenje mobitela tijekom vožnje, nekorištenje zaštitnog pojasa i prekoračenje brzine.

Na lokacijama obilježavanja građani također mogu potpisati i povelju, kojom se obvezuju na poštivanje prometne kulture, a tom prigodom dobiju i prigodni bedž.

Poseban program također je namijenjen srednjoškolcima, posebice učenicima četvrtih razreda koji uskoro postaju vozači, a kojima će se podijeliti letci koji će ih upozoriti na opasnosti i posljedice nepoštivanja prometnih pravila.

Podijelite

Current track

Title

Artist