Nove mjere na snagu stupaju sutra u ponoć

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u nedjelju nove mjere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja na 50 osoba, a donesena je i odluka o mobilizaciji zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za liječenje oboljelih od covida-19.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je na konferenciji za novinare da će odluka o epidemiološkim mjerama, kojima se ograničavaju okupljanja, stupiti na snagu sutra u ponoć, a vrijedit će idućih 14 dana, nakon čega će se procijeniti provedba mjera i odlučiti treba li ih promijeniti ili produžiti.

Odredbom  je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja, izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metar na otvorenom prostoru. Također, nalaže se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 50 osoba. Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima i polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba.

Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći. Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena utvrđenog odlukom Stožera.

Također se uvodi obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite, kao i obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim događajima s više od 15 osoba.

“Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest sati. Obvezno će biti korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno korištenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima”, najavio je Božinović.

Nove se mjere, međutim, ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, vjerske obrede i izložbe u muzejima  jer su za njih propisani posebni protokoli.

Božinović je istaknuo da su poslodavci obvezni zabraniti dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama u dišnim organima, te se preporučuju smanjiti fizički kontakt kad god je moguće. To znači uvođenje rada od kuće kad je moguće, kliznog radnog vremena i rada u smjenama.

Pridržavanje preporuka provodit će službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori, policijski službenici i stožeri civilne zaštite.

Božinović je napomenuo da, ako na nekom području postoji blaža epidemiološka odredba, lokalni stožeri mogu primijeniti samo strože mjere od donesenih.

“Mislim oda su ove mjere dobro promišljene u ovom trenutku, one su dosta stroge ali sve će ovisiti o tome koliko će ih se ljudi pridržavati”, poručio je.

Govoreći o kaznama za one koji se ne pridržavaju mjera, Božinović je izvijestio da je dosad ispisano oko milijun kuna kazni dosad, a poanta je da svi prihvate mjere.

Za bolesnike u pripremi Arena

MInistar zdravstva Vili Beroš najavio je, bude li potrebe, mobilizaciju zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za zbrinjavanje oboljelih s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom.

U Arenu bi se preusmjeravali liječnici i medicinske sestre iz drugih zdravstvenih ustanova, a moguće je postaviti više od 1000 kreveta. “Osnovni izazov je zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje”, ocijenio je Beroš.

Jučer je na bolničkom liječenju bilo 825 osoba, zaprimljeno ih je 153, a otpušteno 65 osoba, 58 bolesnika je na respiratoru. Umrlo je osam osoba, ukupno 437.

“Svakodnevno pratimo situaciju u KB-u Dubrava, gdje je sada glavni oslonac za prijem bolesnika. Ukupno imaju 226 hospitaliziranih, 26 više nego jučer, a 11 bolesnika je otpušteno. U tom smislu prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete”, rekao je Beroš.

U 24 sata 2421 novi slučaj u Hrvatskoj, 976 u Zagrebu, 149 u Zagrebačkoj županiji.

U protekla 24 sata zabilježen je 2.421 novi slučaj pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 11.144.  Među njima je 825 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 58 pacijenata.  U protekla 24 sata testirano je 8.520
osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno je 36.380 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 2.421 u protekla 24 sata. Oporavilo se 24 799 osoba od toga 1014 u zadnjih 24 sata.

U protekla 24 sata preminulo je 8 osoba, dosad 437 osoba. Do danas je ukupno testirano 445.568 osoba, od toga 8.520 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji je trenutno 28.177 osoba.

Broj oboljelih od COVID-19 i stope po županijama možete pronaći na poveznici.

U Zagrebačkoj županiji 149 novih slučajeva u Dugom Selu 20, Rugvici 11

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do nedjelje, 25.10.2020. do 10:00 sati evidentirano je 2130 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 783 osobe, a 26 osoba je preminulo. Trenutno je aktivan 1321 slučaj.U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 149 osoba (gradovi – 21 Samobor, 7 Sveta Nedelja, 12 Zaprešić, 10 Jastrebarsko, 29 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 20 Dugo Selo, 2 Vrbovec, 13 Sveti Ivan Zelina, općine – 7 Brdovec, 4 Bistra, 2 Luka, 1 Pušća, 1 Dubravica, 1 Klinča Sela, 1 Krašić, 2 Kloštar Ivanić, 1 Križ, 2 Brckovljani, 11 Rugvica, 1 Bedenica), a 7 osoba je izliječeno. Samoizolacija je propisana dijelu učenika tri razreda osnovne škole na području Samobora zbog pozitivnog djelatnika, dijelu učenika tri razreda te 7 djelatnika Srednje škole u Samoboru zbog pozitivnog djelatnika, dijelu učenika i 1 djelatniku osnovne škole na području Dugog Sela zbog pozitivnog djelatnika, učenicima tri razreda osnove škole na području Velike Gorice zbog pozitivnog učenika i djelatnika, jednom razredu srednje škole u Velikoj Gorici zbog pozitivnog učenika i jednom razredu osnovne škole na području Vrbovca zbog pozitivnog djelatnika.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist