Autoceste spremne za zimu

Piše: - 13.11.2020.

U solanama i silosima 21.000 tona soli spremno je za zimske uvjete !

Iako je za ovo doba godine relativno toplo i još uvijek se na pojedinim dionicama izvode radovi sanacije, ipak smo kalendarski sve bliže zimi i za očekivati je prve snježne padaline. S pojavom prvog snijega obično je dojam da snijeg iznenadi zimsku službu, međutim priprema za zimsku službu kreće već u ljeti s nabavom soli i pripremom strojeva. Zimske ekipe HAC-a su spremne, naročito na zimskim dionicama u Lici i Gorskom kotaru gdje je zimska služba na snazi već od 15. listopada. Na svim ostalim autocestama radnici u zimskoj službi spremni su od 1. studenog i rade 24 sata svakodnevno za vrijeme trajanja zimskog održavanja autocesta.

Bez obzira na vremenske uvjete, podsjećamo vozače da je od 15. studenog do 15. travanja obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Zimske dionice autocesta su:
A1 Zagreb (čvorište Lučko, A3) – Karlovac – Bosiljevo – čvorište Maslenica
A2 GP Macelj (granica Rep. Slovenije) –Trakošćan – Krapina – Zagreb (čvorište Jankomir, A3)
A3 GP Bregana (granica Rep. Slovenije) – Zagreb – Sl. Brod – GP Bajakovo (granica Rep. Srbije)
A4 GP Goričan (granica Rep. Mađarske) – Varaždin – Zagreb (čvorište Ivanja Reka, A3)
A5 Čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A3)
A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7)

Kao i svake godine u zimskom periodu privremeno se zatvaraju odmorišta na manje frekventnim dionicama autocesta i to u razdoblju od 02.11. do 30.04. Ove godine na autocesti A1 zatvoreno je odmorište Jezerane, Pristeg, Sitno i Radošić na autocesti A5 odmorište Strossmayerovac i Andrijevci dok je na A10 zatvoreno odmorište Pojezerje.

Podijelite

Current track

Title

Artist