Početak realizacije projekta KIC Dugo Selo

Piše: - 13.11.2020.

Ispred zgrade bivšeg Doma zdravlja, a budućeg Kulturnog centra za posjetitelje održana je konferencija za medije povodom početka realizacije projekta na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian sa suradnicima iz projektnog tima.

Naime, Grad Dugo Selo potpisao je sredinom srpnja ove godine sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za preuređenje dugoselskog starog Doma zdravlja u Kulturni centar za posjetitelje.

Projekt je vrijedan 14,4 milijuna kuna trenutno je najveći projekt Grada kojim se planira rekonstrukcija i prenamjena postojeće građevine, kako bi se riješio kvalitativni i kvantitativni nedostatak javne kulturne infrastrukture.

“Građevinsko-infrastrukturni radovi trajat će do kraja studenog sljedeće godine, a kompletna obnova će sadržajno objediniti tri cjeline: muzejski stalni tj. galerijski postav sa svetomartinskom baštinom, tradicijom templarskog reda te eksponatima industrijske povijesti grada u prizemlju, dvorana Gradske vijećnice s multifunkcionalnom ulogu na katu te sedam učionica za edukativne sadržaje s mobilnim pregradnim stijenama za prilagođavanje potreba održavanja skupova, koncerata i događanja u potkrovlju”, istaknuo je voditelj projekta Dejan Dragičević.

“Osim revitalizacije i obnove, ciljevi projekta su podizanje razine kvalitete života stanovnika, unapređenje kulturnog života u Dugom Selu i okolnim općinama, očuvanje kulturnog identiteta Grada i poboljšanje njegovog vizualnog izgleda, podizanje svijesti o važnosti kulturne baštine i o učinkovitosti alternativnih izvora energije, povećanje stručnog osoblja za rad u kulturnim ustanovama, podizanje kvalitete i atraktivnosti kulturnog i kreativnog stvaralaštva u Dugom Selu i razvoj kulturnog turizma i povećanje prihoda u kulturi”, naglasio je Drago Pavlek iz projektnog tima.

Stara zgrada Doma zdravlja je „brownfield“ lokacija, u samom centru grada Dugog Sela, pa projekt ujedno i doprinosi zaštiti, obnovi i valorizaciji kulturne baštine, budući je objekt kao kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH pod oznakom P5393 (historicistička palača s kraja 19. stoljeća čiji su prvi vlasnici bili grofovi Draškovići).

Zahvalivši svim suradnicima, gradonačelnik Nenad Panian kazao je kako je ovaj projekt kruna svega:

“Projekt kojeg je pokrenuo bivši gradonačelnik Boris Mahač je jedan izuzetno važan projekt za Grad Dugo Selo, jedna „brownfield“ investicija i pozivam sve kolege gradonačelnike i načelnike da ju iskoriste u što većem broju kako bi ostavštinu naših predaka priveli funkciji na ovako značajan način. Između svih deset projekata koje smo uspjeli ostvariti u ove 3 i pol godine, ovaj projekt je kruna svega. Projekt koji će građanima približiti kulturu grada. Uz galeriju, vijećnicu i prostore za učilište ova zgrada će živjeti svoj život”, kazao je gradonačelnik Panian.

Zgrada Doma zdravlja je povijesna, višestoljetna građevina na kojoj će se voditi briga o očuvanju baštine te će se na temelju statičkog snimanja terena ojačati zidovi i osigurati buduća sigurnost. Građevinski radovi trebali bi započeti početkom sljedeće godine nakon provođenja postupka javne nabave, a zgrada će biti revitalizirana i u potpunoj funkciji do kraja 2023. godine.

Podijelite

Current track

Title

Artist