U Božjakovini zasađena sadnica klona Gupčeve lipe

Piše: - 26.11.2020.

U dvorištu Osnovne škole Stjepana Radića u Božjakovini zasađena je sadnica klona legendarne Gupčeve lipe. U sklopu projekta “Uvođenje i razvoj ekološke proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja – školski vrtovi” u 17 osnovnih škola na području Zagrebačke županije započela je sadnja sadnica klona Gupčeve lipe, više od 400 godina starog stabla čije su sadnice vegetativnim putem uzgojene u Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom.

“Ovim projektom ostvarili smo nekoliko rezultata. Prvi je da smo posadili školski ekološki vrt u Osnovnoj školi Rugvica, gdje je i bio pilot projekt proveden, drugo da smo dobili digitalni priručnik za učitelje, nastavnike i učenike kako bismo mogli saditi i provoditi te projekte u svojim školama. Treće, da smo školama omogućili, njih 12, da kupe alatke za obrađivanje i uređivanje školskog vrata, a za pet škola osigurali smo izradu idejnog projekta uređenja školskog dvorišta”, rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković.

Jedna od škola koje su se prijavile na ovaj projekt svakako je i Osnovna škola Stjepana Radića u Božjakovini. “S obzirom na to da smo mi eko škola i hoćemo urediti još svoje školsko dvorište, tražili smo da nam naprave idejno rješenje kako bi ono trebalo izgledati. S tim da smo tražili da ima što više učionica na otvorenom”, kazao je ravnatelj Jure Mišković.

 

Podijelite

Current track

Title

Artist