Klapa “Sveti Juraj” obljetnicu obilježila novim albumom

Piše: - 02.02.2021.

Dvadesetu obljetnicu postojanja Klapa “Sveti Juraj” HRM-a obilježila novim albumom

Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice u 2021. godini slavi velikih 20 godina na glazbenoj sceni, a jedan je od ponajboljih načina za proslavu obljetnice objava novog albuma “Plovit se mora“, prema istoimenoj pjesmi i spotu, koji je sniman na brodu Svilaja.

O albumu i proteklim je godinama izvrstan osvrt dao maestro Tonći Ćićerić, šef-dirigent Orkestra HRM-a:

Polazeći od stare mudrosti kako se veličina nekog vremena ne mjeri brojem otrgnutih stranica kalendara, nego onim što je i kako je u tom vremenu učinjeno, možemo sa sigurnošću kazati kako je dvadeseta godišnjica djelovanja Klape “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice uistinu velik jubilej. U ta dva intenzivna desetljeća njihova rada ostvarene su tisuće nastupa, od onih protokolarnih, jedva zapaženih, pa sve do koncerata na najvećim hrvatskim, europskim i svjetskim pozornicama za koje se tražila karta više. Snimljene su pritom tisuće minuta radijskog i televizijskog programa, izdano je sedam albuma, osvojene su bezbrojne nagrade na smotrama i festivalima, prijeđeni su milijuni kilometara … Sva ova spomenuta ostvarenja i brojevi koji ih prate, potvrđuju da je njihovo vrijeme uistinu veliko.

Sžn. Marko Bralić, zapovjednik klape, ponosan je i na “neuobičajeno raznolik repertoar koji se proteže od izvorne klapske pjesme, obrade popularnih skladbi, duhovne i domoljubne pjesme do autorskih pjesama klapskog popa” te dodaje kako se na albumu nalaze najuspješnija glazbena ostvarenja mornaričke klape iz Splita u proteklih 5 godina, koliko je prošlo od objavljivanja njihova posljednjeg albuma.

“Klapski pjevači u mornaričkim odorama na najbolji su način sublimirali hrvatsku glazbenu i pomorsku tradiciju, potvrdivši neospornu pripadnost hrvatskog naroda mediteranskim i europskim kulturnim krugovima stekavši status nacionalnog brenda”, zaključio je maestro Ćićerić.

Mi im od srca čestitamo i želimo još barem toliko godina glazbovanja!

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist