Vijenci i svijeće u spomen na poginule branitelje

Piše: - 28.05.2021.

U povodu Dana državnosti, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, izaslanstvo grada Dugog Sela, predvođeno gradonačelnikom, predstavnici dugoselskih braniteljskih udruga, udruge roditelja i udovica poginulih branitelja, PP Dugo Selo zajedno s predstavnicima više političkih stranaka i oba kandidata za gradonačelnika, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika odali su počast poginulim dugoselskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Gradonačelnik Nenad Panian

podsjetio je na postrojavanje u Kranjčevićevoj, što danas obilježavamo kao Dan HV-a, ali i na dan konstituiranja Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990., koji slavimo kao Dan državnosti.

“To je bio povijesni dan za Republiku Hrvatsku, kao i 28. svibnja 1991. kada je slabašna oružana sila krenula protiv snažnijeg neprijatelja. Ali, tu oružje nije imalo osnovu, nego je imala volja i želja za samostalnošću RH, slobodu vlastitog naroda i put prema boljoj budućnosti.”

Oni nisu gledali u prošlost, nego u budućnost, rekao je gradonačelnik i pozvao da i mi danas gledamo u budućnost, uz želju da se u gradu izgradi ljepši i monumentalniji spomenik braniteljima na prigodnom mjestu, gdje će biti moguće okupljanje većeg broja ljudi i gdje će se u miru moći odati počast onima koji su za Domovinu dali najviše – svoj život.

“Njihovi roditelji, rodbina, suborci i građani RH ih uvijek moraju imati u srcima i znati da je najčasniji čin dati svoj život za Domovinu”– rekao je Panian.

Nikola Tominac,zapovjednik 53. samostalnog bataljuna, prisjetio se početaka stvaranja Hrvatske vojske.

“Danas se mi koji smo prošli Domovinski rat, s ponosom sjećamo 28. svibnja 1991. kada smo se postrojili u Kranjčevićevoj i bili začetak Hrvatske vojske, koja je već do kraja te godine polučila velike uspjehe. Ponosan sam, kao ratni zapovjednik, što sam bio na čelu naših Dugoselaca, koji su časno odradili svoju ratnu dužnost, bez ikakvih repova, nakon svih aktivnosti u cijeloj Domovini. Budimo ponosni na ove mladiće, kojima danas odajemo počast, koji su dali svoje živote na oltar Domovine i koji su nas svojom hrabrošću doveli do pobjede.”

Podijelite

Current track

Title

Artist