Već danima svjedoci smo visokih temperatura, a danas i sutra smo u središnjem dijelu toplotnog vala, koji temperature diže i do 38 stupnjeva u hladu, kaže naš meteorolog Kristijan Božarov.  Stoga donosimo nekoliko dobrodošlih preporuka.

Cijelo vrijeme dok traju velike vrućine pridržavajte se preporuka liječnika, a oni savjetuju da se duže vrijeme ne izlažete suncu, jer to može biti opasno ne samo za vašu kožu nego i ukupno zdravlje.

Rashladite svoj dom ili radni prostor, Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana, velike fizičke napore, ako ste na ulici tražite sjenu, ne ostavljajte djecu  pa ni životinje u vozilu, rashladite tijelo tuširanjem, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala.

Ako idete van stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Redovito pijte vodu i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera, jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama. Ako imate kronične bolesti i uzimate više lijekova ili ako se ne osjećate dobro potražite savjet liječnika. Naravno pomognite susjedima ili starijim osobama, provjerite kako se osjećaju i obavite kupnju umjesto njih ako im je nešto potrebno. Upravo za starije osobe stigle su i posebne preporuke koje prenosimo cjelovito

Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba − Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala MZ te HLZ-a HDZGIG, izradili su preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, osobito za starije osobe oboljele od kardiovaskularnih, respiratornih, endokrinih, psiho gerijatrijskih i drugih kroničnih bolesti: Starije osobe u pravilu se ne smiju izlagati suncu u razdoblju 11−16 sati,  osobito srčani gerijatrijski bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti i drugih kroničnih bolesti.

  1. Starije osobe u pravilu se ne smiju izlagati suncu u razdoblju 11−16 sati
  2. Prigodom izlaska iz svojega prebivališta, starija osoba mora zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću.
  3. Nužno je dnevno uzimanje do 2 litre tekućine, bilo kao 8 čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva, te izbjegavanje pržene, pohane, slatke i jako zasoljene hrane kao i začinjenih jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome smjernica pravilne prehrane za starije osobe.
  4. Osim pridržavanja uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka.
  5. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože, znak su uzbune, osobito za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene, te se stariji bolesnik mora hitno javiti svojem izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.
  6. Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebaju učestalije kontaktirati sa starijom osobom, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i nekoliko puta na dan.
  7. Starija osoba mora uvijek uza se imati svoje osnovne podatke: ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.
  8. Neophodno je redovito održavati čistoću tijela starijega čovjeka i njegova okoliša
  9. Za starije osobe važna je stalna i tjelesna i psihička aktivnost. Osobito je korisno kretati se u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi (parkovi, šetnice uz more, jezera, rijeke, boravak u vrtovima, vinogradima, voćnjacima i sl.). Ukoliko je kretanje otežano, utoliko je nužno redovito višesatno provjetravanje prostorija u kojoj starija osoba prebiva.
  10. Razlika temperature prostorije koja se postiže korištenjem rashladnih uređaja i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7ºC jer se stariji organizam u kratkom vremenu ne može adaptirati na naglu promjenu temperature. Rashladne uređaje potrebno je redovito održavati kako bi se izbjegla kontaminacija zraka mikroorganizmima (bakterije, plijesni) i drugim zagađivačima koji uzrokuju iritaciju sluznica s mogućim alergijskim reakcijama i infekcije dišnih puteva.
Podijelite

Current track

Title

Artist