Obilježena 30. obljetnica pada vojnog skladišta Prečec

Piše: - 14.09.2021.

Tri dana u 500 kamiona odvozilo se 10 tisuća tona streljiva, nakon mirne predaje Prečeca

Uz pokroviteljstvo grada Dugog Sela,općina Brckovljani i Rugvica, predstavnici braniteljskih udruga i roditelja poginulih branitelja obilježili su danas 30. obljetnicu preuzimanja skladišta Prečec od bivše JNA.  Brigadir u miru Stjepan Bertek, tadašnji zapovjednik Teritorijalne obrane, detaljno je opisao geopolitičku situaciju, početak formiranja teritorijalne obrane i način preuzimanja skladišta koje se prostiralo na 25 hektara žicom opasane površine.
“Ulaskom specijalaca u skladišni prostor 14. rujna 1991. u 16 sati skinuta je Jugoslavenska i postavljena Hrvatska zastava. U vojarni je bio 31 vojnik i 5 časnika, a vrata skladišta pregovaračima: Anti Antičeviću i Niki Veliću, koji su iza sebe imali specijalce, otvorio je zapovjednik Radulović i mirno predao 8 velikih skladišta u kojem je bilo 10 tisuća tona streljiva, topničkih granata i eksploziva, koje je odmah kamionima prebačeno snagama Hrvatske obrane. Odvoz je trajao 3 dana a odvezeno je 500 kamiona streljiva”
Dan nakon predaje skladište su nadlijetala 2 MIG-a i ispalila 2 projektila koje su pala na područje Tedrovca, pa Bertek pretpostavlja da je cilj zapravo bio Prečec, ali su piloti bili Hrvati, koji su namjerno promašili skladište.
Posebno je naglasio važnost mirnog preuzimnja skladišta, za razliku od primjerice Dubokog jarka, tri dana kasnije, gdje je bilo i oružanog sukoba, pa je Prečec pao u medijski zaborav. Bertek je još jednom predložio da bi 14. rujan, zbog jedinstva stanovnika u spomenutima aktivnostima,  mogao biti proglašen Danom dugoselskih branitelja.

Uz Stjepana Berteka o značaju preuzimanja Prečeca govorili su general u miru Vlado Šindler koji je ispričao angdotu, prema kojoj ni vrhovni zapovijednik Franjo Tuđman nije znao za ovu akciju, jer je bio pod međunarodnim pritiskomn zbog preuzimanja inžinjerijskog skladišta u Sisku par dana ranije. Tako je za pad i preuzimanje Prečeca saznao tek nakon što je akcija uspješno provedena. Šindler je kao pripadnik 2. Gardijske brigade govorio o njihovim aktivnostima na dugoselskom području, od formiranja u Trsteniku do preuizmanja vojarne u Dugom Selu i kasnijem ratnom putu i žrtvama brigade.

O značaju Prečeca govorio je i Nikola Tominac, moderator cijelog događanja koji je  najavio da je ovo tek početak obilježavanja 30. obljetnice Domovinskog rata u dugoselskom kraju, koje  bi trebalo kulminirati postrojavanjem preživjelih pripadnika 53. Samostalnog bataljuna HV-a.

Sudionike svečanosti na početku je pozdravio gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, a na kraju načelnik općine Brckovljani Tihomir Đuras koji su još jednom izrazili veliku zahvalu svim braniteljima, a osobito onima koji su dali život za Hrvatsku.

Dodajmo da je svečanost održana u vrtu moderne Glazbene škole, nekadašnjeg DOM-a JNA, koji je samo par dana kasnije 18. rujna, također mirno preuzet od lokalnih vlasti, baš kao i dugoselska vojarna krajem godine.

 

 

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist