Pomiču se kazaljke na satu

Piše: - 30.10.2021.

Noćas počinje zimsko računanje vremena

U noći sa subote na nedjelju, točnije 31. listopada u 3 sata završit će ljetno računanje vremena i početi zimsko kada se kazaljke pomiču jedan sat unatrag. Od 1. studenoga obvezna je vožnja s upaljenim svjetlima, a od 15. studenoga zimska oprema na vozilima.

Spavanje sat vremena duže mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali to ne znači da će povoljno utjecati na biološki sat kojeg svatko od nas ima u sebi. Ovo može uzrokovati stanje kroničnog umora, iscrpljenosti i glavobolje, a pojedinci te osjećaju znaju usporediti s osjećajem jet laga.

Vraćanjem na zimsko računanje vremena sunce će ranije izlaziti, ali i zalaziti, pa će dani imati manje svjetla u popodnevnim satima. Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun električne energije pa će se ona prema višoj tarifi obračunavati od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi od 21 sat do 7 sati. Pomicanje sata odrazit će se na željeznički promet – vlakovi će biti zaustavljeni na jedan sat u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

A ljudi – mi ćemo se svemu tome prilagoditi – netko teže, netko lakše, netko prije, netko kasnije.

 

Podijelite

Current track

Title

Artist