Opskrba i cijene Dukom plina stabilne

Piše: - 03.02.2022.

Plina ima dovoljno računi za građane u prva tri mjeseca po starom, poručuje direktor Dukom plina Mladen Vrabec,

Građani Dugog Sela ( ali i Brckovljana i Rugvice ) ne trebaju biti u strahu. Na vrijeme su osigurane dovoljne količine plina i poslovanje Dukom plina je stabilno, zaključak je nakon današnjeg radnog sastanka direktora Dukom plina Mladena Vrabeca s gradonačelnikom Nenadom Panianom i njegovom zamjenicom Jasminkom Kokot Bambić.

” Na svu sreću mi smo na vrijeme osigurali dovoljne količine plina, ugovori vrijede do 1. travnja” – kaže Mladen Vrabec i dodaje da se cijene za siječanj, veljaču i ožujak za građanstvo neće mijenjati.

Naravno, kad su u pitanju cijene, do korekcije će doći nakon 1. travnja, no koliko će iznosit to ne ovisi o Dukom plinu. Vrabec sigurno zna da neće rasti tarife za opskrbu i distribuciju. Koliko će se mijenjati PDV koji je sada na plin 25  % ovisi o Vladi, a cijene će svakako ovisiti i o kretanju na svjetskom tržištu.

Promjenu cijena građani će znatnije osjetiti tek od iduće sezone grijanja, jer je u četvrtom mjesecu potrošnja vrlo mala, prošle godine iznosila je 26 tisuća kubika dnevno dok je, primjerice, prosječna dnevna potrošnja u siječnju ove godine bila 86,5 tisuća kubika. Koliko potrošnja ovisi o vremenu pokazuje da je 5. siječnja potrošeno samo 57 tisuća, a 25. siječnja 105 tisuća kubika.

Dukom plin – plinom opskrbljuje građane na području Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice, pri tome oko 70 posto otpada na potrošnju građana, a 30 posto na gospodarstvenike, koji plaćaju više nego građani.
“Cijena za građane trenutno je 2,84 kn po kubnom metru, dok je za gospodarstvo prosječna cijena oko 4,5 kune, kaže Vrabec dodajući da je cijena gospodarstvu od 1. listopada prošle godine veća za oko 40%. ”

Gradonačelnik Nenad Panian naglašava da je sastanak organiziran kako bi se umirila dugoselska javnost.
“Važno je reći da ovog trenutka ne treba biti panike, građani mogu biti mirni jer plina ima dovoljno, a cijene se nisu i neće mijenjati.” – kaže gradonačelnik i dodaje

“Buduće cijene ne ovise o nama, radi se o globalnim kretanjima i vjerujem da će Vlada učiniti sve da ni nakon 1. travnja građani ne dožive energetski udar. Što se tiče gospodarstva vjerujem da će im pomoći najavljeno smanjenje PDV-a i drugi potezi koji se pripremaju. Mi smo spremni naši gradskim firmama, poput vrtića na primjer, pomoći u sanaciji troškova ako ih budu imali zbog povećanih cijena energenata.”

Podsjetio je pri tome da grad, gdje god može, ugrađuje solarne panele a to je preporučio i građanima. Foto naponske elektrane su na zgradi gradske uprave i Dječjeg vrtića, a na Glazbenoj školi su solarni paneli.
“Moramo se prebacivati na nove izvore energije: sunce, vjetar, vodu , jer je potreba za energijom sve veća i veća, a klasičnih fosilnih goriva je sve manje i sve su skuplja, a da ne govorimo uopće o ekološkim prednostima koje ti izvori imaju” – zaključio je gradonačelnik Panian.

Osim u redovnim informativnim emisijama , opširnije o ovom sastanku donosimo u emisiji Pogled s Martina od 18 sati i 30 minuta. Emisiju poslušajte ovdje.

FOTO: Dugoselska kronika

Podijelite

Current track

Title

Artist