Stepinčevo u Krašiću

Piše: - 10.02.2022.

Šezdeset i druga je godišnjica smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Njegov spomendan odnosno “Stepinčevo” svečano se slavi u Zagrebu  i Krašiću gdje je Stepinac 1960. preminuo u kućnom pritvoru u Župnom dvoru. Manifestacija “Stepinčevo u Krašiću” počela je u 10.30 svetom misom na otvorenom, a u 12.15 položeni su vijenci kod spomenika kardinala Alojzija Stepinca.

Pozdravljajući hrvatske branitelje, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović podsjetio je na neprocjenjivu vrijednost osobe blaženika i Krašića, ali istaknuo i osjećaj obveze koji dolazi upravo od blaženog Alojzija Stepinca , njegove žrtve, ali i žrtve hrvatskih branitelja proizlazi. Tomljenović se nada da će sljedeća Stepinčeva biti brojno posjećena, kao u nekadašnja vremena, a upravo se prošlih vremena i spomenuo izrazivši zahvalnost i ponos na one koji su hrvatski državu stvarali puno prije nego je ona nastala.

Potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je Stepinčevo vrijeme usporedio s onim u kojem danas živimo istaknuvši kako je blaženi Stepinac snažno uporište vjere hrvatskog naroda i snažna točka oko koje se okupljamo. Medved je istaknuo vjeru i cilj naroda kao bitan element opstojnosti , a prisjetio se i  pokojnog kardinala  Franje Kuharića te prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Kardinal Bozanić predvoditi će u 17 sati svečano euharistijsko slavlje, ispred potresom ranjene Zagrebačke katedrale.

 

Snimio: Igor Đuran

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist