Aktualnosti iz stožera CZ Dugog Sela

Piše: - 16.03.2022.

U svom uobičajenom tjednom obraćanju načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela Nikola Tominac osvrnuo se na stanje s epidemijom COVID-a , prikupljanjem pomoći i prihvatom izbjeglih osoba s ratom zahvaćenih područja Ukrajine.

„Protekli tjedan imali smo na tjednoj razini 44 novozaražena, odnosno na dnevnoj 6,28 što znači da je zaustavljen pad broja novooboljelih u odnosu na tjedan prije kada smo imali 46 novozaraženih, ili prosječno na dan 6,57. Ovi podaci nas brinu i traže od svih nas da se i nadalje primjereno ponašamo i da poduzimamo sve propisane mjere zaštite. U suprotnom slijedi porast novozaraženih, a to se ne smije ponoviti“, naglasio je načelnik Tominac.

Nažalost, težište u radu Civilne zaštite i njezinih segmenata prebacuje se na novu krizu, a to je zbrinjavanje raseljenih osoba iz ratom pogođene Ukrajine. Trenutno je na našem području 20-ak osoba koje su zbrinute, a za djecu koja žele je osigurana nastava.

„Dolaze brojni upiti od naših sugrađana pa ih ovom prilikom želimo upoznati s procedurama o postupanju, osobito s aktivnostima Gradskog društva Crvenog križa (GDCK) Dugo Selo. Pošto se radi o velikoj migracijskoj krizi Hrvatski Crveni križ poziva sve osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu, da se jave najbližem društvu Crvenoga križa kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna pomoć. Svi oni u Crvenome križu mogu dobiti humanitarnu pomoć i psihosocijalnu podršku, kao i usluge Službe traženja i ostale važne informacije“, poručio je Tominac.

Također, društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske.

Hrvatski Crveni križ moli građane da doniraju hranu i higijenska sredstva i to isključivo sljedeće artikle:

HRANA: brašno, ulje, riža, šećer, kuhinjska sol, tjestenina, juha u vrećici, riblja konzerva, mesna konzerva i marmelada, hrana za bebe kašica i žitne kašice/pahuljice za djecu

HIGIJENA: sapun za ruke, gel za tuširanje, šampon za kosu, pasta za zube, četkica za zube, jednokratni brijač, higijenski ulošci, pelene za djecu, krema za djecu, šampon za djecu, dječja pasta za zube, dječja četkica za zube i higijenske vlažne maramice za djecu.

Građani navedene proizvode mogu donirati u Gradskom društvu Crvenoga križa u Dugom Selu, Ulica 2. gardijske brigade “Gromovi” br. 3.

Hrvatski Crveni križ otvorio je i humanitarni telefon i svi oni koji žele pomoći mogu nazvati 060 9011 (Cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru). I dalje je otvoren apel za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine i oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na žiro račun:

IBAN: HR0923600001503056530
Poziv na broj odobrenja : 705
Banka: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Trg bana J. Jelačića 10
Primatelj: Hrvatski Crveni križ, Ulica Crvenog križa 14-16, Zagreb
Za uplate iz inozemstva BIC (SWIFT) kod: ZABAHR2XXXX

Donirati se može i putem aplikacija za mobilno bankarstvo koristeći 2D barkod. Također se navedena sredstva mogu donirati i ostalim humanitarnim institucijama poput KARITAS-a i drugih.

Smještaj za raseljene osobe

Svi naši sugrađani koji su voljni ustupiti prostore za smještaj raseljenih osoba mogu to učiniti kod gradskih stručnih službi: vanja.sikovic@dugoselo.hr ili na telefon 099/7979-182.

Volonteri

Svi naši sugrađani koji žele volontirati trebaju se javiti GDCK koje će ih registrirati te kontaktirati kada se pojavi potreba za njihovim uslugama.

GDCK Dugo Selo je u stalnoj pripravnosti. Telefon GDCK Dugo Selo je 01/2753-130.

Podijelite

NASTAVI ČITATI OBJAVE

Current track

Title

Artist